Přejít k hlavnímu obsahu

Recept krok za krokem: Bezlepková čokoládová roláda se šlehačkou

Je nadýchaná, chutná přímo božsky, a navíc je zdravější než ostatní rolády. Neobsahuje totiž lepek, takže až ji budete mlsat, nemusíte mít výčitky.

Ingredience na těsto:

5 vajec
150 g cukru krupice
50 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

Ingredience na náplň:

300 g smetany ke šlehání
cukr moučka podle chuti
50 g čerstvých nebo mražených malin

Ingredience na dokončení:

trochu cukru moučka
trochu kakaa

Rolada1

Postup:

1. Do mísy kuchyňského robota se šlehací metlou vyklepněte vaječné bílky a ušlehejte tuhý sníh. Ten přendejte do další mísy na těsto a do robota dejte žloutky. Přidejte cukr krupice.

2. Šlehejte na vysoké otáčky, až se cukr rozpustí a vznikne jemný žloutkový krém. Přidejte rozpuštěnou Heru a prošlehejte. Mezitím, co se žloutky šlehají, rozpusťte ve vodní lázni čokoládu. Rozpuštěnou čokoládu vlijte do našlehaných žloutků. Tuto směs velice opatrně spojte s ušlehanými bílky.

3. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Ideální je velikost cca 32 x 44 cm (velký plech do trouby).

4. Pečte ve středu trouby vyhřáté na 200 °C, na funkci klasický horní a spodní ohřev, 10 minut. Více ne! Těsto by bylo příliš tuhé a roláda by popraskala.

DSC_1248

5. Když se roláda peče, připravte si na kuchyňskou linku čistou utěrku. Posypte ji moučkovým cukrem a kakaem (jedna vrstva cukru a jedna vrstva kakaa). Upečený plát těsta překlopte na utěrku a ihned i s utěrkou zarolujte. Nechejte vychladnout. Až těsto vychladne, ušlehejte šlehačku s cukrem. Roládu rozviňte a namažte šlehačkou. Posypejte malinami a zase zaviňte do tvaru rolády. Nechejte v lednici do druhého dne zatuhnout a vychladit.