Přejít k hlavnímu obsahu

Recept: Cuketové závitky s gratinovanými bramborami

Recept: Cuketové závitky s gratinovanými bramborami

„Zkuste kombinovat velmi jemnou chuť, kterou má cuketa sama o sobě, s výraznějšími přísadami. Pokud cukety sami pěstujete, existují zajímavé recepty i na využití jejich květů, které se třeba plní, obalují v těstíčku a smaží,“ dává tipy na úpravu cuket Petr Patočka, šéfkuchař Restaurantu Hradčany v 5* hotelu Savoy na pražském Pohořelci, kde tuto specialitu můžete ochutnat.

Ingredience na základ:

100 g cukety                    
300 g rajčat                    
80 g sušených rajčat          
čerstvá bazalka
500 ml olivového oleje                
200 g fety marinované v bylinkách (olivový olej, tymián, rozmarýn, bazalka, česnek chilli)

Bramborový koláček (gratinované brambory):

800 g brambor
250 ml smetany
1 vejce
10 g česneku
sůl a pepř
40 g pecorina
Středomořská omáčka:
200 g loupaných sekaných rajčat
10 g česneku
20 g šalotky
2 g chilli
80 g oliv
80 g sušených rajčat
40 g kaparů
bazalka
50 ml olivového oleje

Postup:

1. Na mřížkové grilovací pánvi ogrilujte cuketu nakrájenou podélně na cca 2 mm silné plátky. Položte na ni plátek čerstvého rajčete, lehce osolte a opepřete. Dále přiložte marinovanou fetu, kousek sušeného rajčete, list bazalky a udělejte závitky. Cca po dobu 7 minut dopečte na pánvi.

2. Brambory nakrájejte na co nejtenčí plátky, přidejte smetanu, vejce, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Promíchejte a dejte péct do trouby na 140 ⁰C na jednu hodinu. Průběžně brambory přitlačujte, aby smetana vždy vystoupila na povrch. Pak nechte vychladnout, vykrojte bramborové koláčky a dejte na pánev. Posypejte sýrem pecorino a zapečte.

3. Na olivovém oleji zpěňte šalotku, česnek a trochu chilli. Pak přidejte sekaná rajčata, olivy, sušená rajčata a kapary. Lehce osolte, opepřete, asi 10 minut povařte a na závěr přidejte čerstvou bazalku.