Reklama
Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. Chladnější počasí nás inspiruje k tomu, abychom si více vařili doma. Máme pro vás výborný a jednoduchý recept na cibulovou marmeládu, která se skvěle hodí k paštikám, sýrům nebo jakémukoliv tapaz, které si připravíte.

Ingredience

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného sladicího sirupu)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • (chilli)
  • 250 ml vinného octa
  • 500 ml portského vína Sandeman Ruby Porto

Postup

  • 1. Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli a česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí. Přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a případně chilli a ještě pár minut restujte. Poté snižte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.
  • 2. Nyní přidejte zbylé ingredience. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Kolem cibule tedy opět vznikne sirupovitá šťáva, a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.) Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě klíčem k dokonalému výsledku. Cibulovou marmeládu můžete ihned servírovat anebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2 až 3 měsíce.

 

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka
Recept: Hovězí steak s bylinkovým máslem
Recept: Karamelový dezert s mascarpone a zkaramelizovanými ořechy
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Osvěžující fit dezerty: Po č. 2 se můžeme v redakci utlouct

Osvěžující fit dezerty: Po č. 2 se můžeme v redakci utlouct

Léto a mlsání nejde dost dobře dohromady. Přeci jen v plavkách vynikne každý...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Dovolená v Chorvatsku? Nezapomeňte se zastavit alespoň na jednom z těchto sedmi míst

Dovolená v Chorvatsku? Nezapomeňte se zastavit alespoň na jednom z těchto sedmi míst

Chystáte se letos do Chorvatska autem? Naplánujte si zastávku alespoň u jednoho z ...

Mladší nebo starší: S kterým zažijete v posteli větší vichřici?

Mladší nebo starší: S kterým zažijete v posteli větší vichřici?

Muži mívají k sexu pozitivní přístup. Myslí na něj často, ...

Toužíte po blond vlasech? Tady jsou tipy, jak docílit krásné barvy!

Toužíte po blond vlasech? Tady jsou tipy, jak docílit krásné barvy!

Blond vlasy mohou rozzářit náš celkový vzhled a v dnešní době ...

Jedete na dovolenou? Chraňte pleť. Toto by vás mohlo nepříjemně potrápit!

Jedete na dovolenou? Chraňte pleť. Toto by vás mohlo nepříjemně potrápit!

Věděli jste, že až 90% poškození pleti má na svědomí sluneční ...

zasepohromade
Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama