Reklama
Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. Chladnější počasí nás inspiruje k tomu, abychom si více vařili doma. Máme pro vás výborný a jednoduchý recept na cibulovou marmeládu, která se skvěle hodí k paštikám, sýrům nebo jakémukoliv tapaz, které si připravíte.

Ingredience

  • 1 kg červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g olivového oleje vhodného na vaření
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu (nebo jiného sladicího sirupu)
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • (chilli)
  • 250 ml vinného octa
  • 500 ml portského vína Sandeman Ruby Porto

Postup

  • 1. Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli a česnek restovat, dokud nezavadnou a nezesklovatí. Přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, pepř, sůl a případně chilli a ještě pár minut restujte. Poté snižte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu.
  • 2. Nyní přidejte zbylé ingredience. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Kolem cibule tedy opět vznikne sirupovitá šťáva, a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí šťáva ještě zhoustne.) Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě klíčem k dokonalému výsledku. Cibulovou marmeládu můžete ihned servírovat anebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2 až 3 měsíce.

 

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka
Recept: Hovězí steak s bylinkovým máslem
Recept: Karamelový dezert s mascarpone a zkaramelizovanými ořechy
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Jahody, rybíz nebo lesní plody sice nechutnají špatně, ale moc novosti do ...

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Vneste do kuchyně více barev, vůní i zajímavých chutí. Pro ingredience ale ...

 VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

Čekáte o víkendu návštěvu? Potěšte je obědem jako od babičky a upečte ...

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte ...

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Ať už se u vás na druhý pokus staví čáp, nebo vrána, každý člen rodiny to ...

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

Od určitého věku se vráskám nevyhneme, ale existuje pár způsobů, jak jejich ...

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

S Gabrielou Koukalovou (28) jsme si nechtěly povídat jen o biatlonu (jakkoli k ní pořád ...

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

Čas lásky začíná! V májovém čísle najdete nejen plno rad a tipů, jak...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama