Reklama
Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

Ingredience na asi 30 mrkvanců:

300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
200 ml mléka
100 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
35 g kvasnic
20 semen fenyklu
špetka soli
sádlo na potření plechu a mrkvanců

Ingredience na náplň:

200 g mrkve
125 g cukru
50 g másla
1 vanilkový cukr

Další ingredience:

máslo na potření
cukr moučka

Postup:

1. Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zaděláme kvásek. Necháme vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučeme semínka fenyklu. Obě mouky promísíme a vsypeme ke kvásku. Přidáme cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujeme těsto a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

2. Zatím připravíme náplň z mrkve. Očistíme mrkev a nastrouháme ji najemno. Promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem podusíme na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundáme z plotny a dáme zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkáme a slijeme.

Obalka_Regionalni_jpg_copy_copy

3. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící přiměřeně velké kusy a tvarujeme z nich bochánky. Ty vždy zploštíme, naplníme mrkvovou náplní a důkladně zabalíme. Mrkvance klademe na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřeme rozpuštěným sádlem.

4. Necháme ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zhruba 20 minut pečeme, dokud nezezlátnou. Ještě teplé mrkvance potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Do knihovny: Tento recept a dalších sto tradičních receptů z oblastí Chodska, Šumavy, Valašska, Hané, Horňácka či jižních Čech najdete v Regionální kuchařce Petry Pospěchové. Těšit se můžete na sladké blbouny, trnkový likér, sekaninu z králíka či kančí kýtu s jalovcovou omáčkou. Za exkluzivní cenu můžete knihu koupit zde.

VIDEO: Bleskový ovocný koláč s drobenkou
Recept: Volarské šátečky
Recept: Cibulový koláč
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama