Reklama
Foto: Pixabay

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Vůně cukroví linoucí se celým domovem k Vánocům prostě patří. Nestíháte? Tyto tři druhy zvládnete i na poslední chvíli. Možná budete překvapeny, jak rychle se po nich zapráší...

Aby bylo vaše cukroví skutečně božsky křehké, jako od těch největších profesionálů, tady je pár rad na začátek.Na kakaové cukroví použijte jen nejkvalitnější holandské kakao. Nekvalitní směsi by těsto zbarvily spíš do šeda. Při strouhání citronů se pečlivě vyhýbejte bílé části – je hořká. Před přípravou těsta si napražte ořechy. Nevěřili byste, jak se ‚vytáhne‘ jejich chuť. Stačí je rozložit na plech a zhruba 10 minut péct v troubě při teplotě kolem 150 °C.

Božské tlapičky

Doba přípravy: 15 minut + minimálně 6 hodin na odpočívání těsta + 7 minut  na pečení

Na 20 tlapiček potřebujete:

70 g loupaných mletých vlašských ořechů

140 g moučkového cukru

140 g másla (pokojové teploty)

210 g polohrubé mouky

2 malá vejce

1/2 lžičky mleté skořice

na ,špičku‘ lžičky mletého hřebíčku

nastrouhanou kůru z 1/2 citronu

Všechny suroviny vsypte do misky a zpracujte ve vláčné těsto. Nechte ho nejméně 6 hodin odpočinout v chladu, zabalené do potravinové fólie. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Do připravených formiček vtlačujte těsto, ale neplňte je až po okraj – nechte ve sladké hmotě malý důlek: při pečení tlapičky vyběhnou, a kdyby byly moc silné, nemusely by se úplně propéct. Pečte zhruba 5–7 minut, okraj pracen má být zlatavý. Vyklápíme za horka.

pracny1204

Linecké koláčky

Doba přípravy: 20 minut + čas na odpočívání těsta + 10 minut pečení

Na cca 50 koláčků potřebujete:

500 g hladké mouky

250 g másla (pokojové teploty)

120 g moučkového cukru

1 vejce

1 sáček vanilinového cukru

nastrouhanou kůru z jednoho citronu

zavařeninu na slepování 

V míse utřete máslo s prosátým moučkovým cukrem (prosátím ho zbavíte případných hrudek) a vejcem. Na tuto směs prosijte mouku (krásně ji tím provzdušníte) a přidejte vanilinový cukr a citronovou kůru. Zpracujte tužší těsto a nechte ho odpočinout v chladu několik hodin, případně přes noc. Před válením nechte těsto trochu změknout. Na pomoučeném válu pak vyválejte tenký plát (asi 2 mm silný) a tvořítky vypichujte libovolné tvary. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Vykrájené cukroví klaďte na plech a pečte 5–10 minut dozlatova. Doba pečení závisí na typu mouky – pozor, aby se okraje cukroví nepřipálily. Koláčky slepujte ‚lineckou‘ zavařeninou, případně posypte moučkovým cukrem.  

rogues-1792221_640

Tradiční rohlíčky 

Doba přípravy: 10 minut + čas na odpočívání těsta + 15 minut na pečení 

Na cca 40 rohlíčků potřebujete:

340 g másla (studeného)

100 g moučkového cukru

420 g hladké mouky

160 g mletých vlašských ořechů

špetku soli

vanilinový cukr 

Máslo nakrájejte na kostičky a zpracujte s ostatními surovinami v pevné těsto (pracujte rychle, aby máslo nepovolilo). Těsto nechte v chladu několik hodin nebo přes noc odpočinout. Před zpracováním ho nechte dojít pokojové teploty. Pak z něj odkrajujte kousky; nejběžnější způsob je vytvářet válečky a ty potom ohnout do tvaru rohlíčků. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Rohlíčky klaďte na plech a pečte zhruba 12–15 minut, podle výkonnosti trouby. Po upečení je nechte na plechu krátce zchladnout a potom je, ještě teplé, obalujte ve vanilkovém cukru.

christmas-3005464_640


 

Recept: Čokoládové pralinky s portským želé
Recept: Včelí úly s likérovým krémem
Rychlé silvestrovské pohoštění: Pečené minibrambůrky
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Jahody, rybíz nebo lesní plody sice nechutnají špatně, ale moc novosti do ...

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Vneste do kuchyně více barev, vůní i zajímavých chutí. Pro ingredience ale ...

 VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

Čekáte o víkendu návštěvu? Potěšte je obědem jako od babičky a upečte ...

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte ...

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Ať už se u vás na druhý pokus staví čáp, nebo vrána, každý člen rodiny to ...

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

Od určitého věku se vráskám nevyhneme, ale existuje pár způsobů, jak jejich ...

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

S Gabrielou Koukalovou (28) jsme si nechtěly povídat jen o biatlonu (jakkoli k ní pořád ...

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

Čas lásky začíná! V májovém čísle najdete nejen plno rad a tipů, jak...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama