Přejít k hlavnímu obsahu

3 super recepty z matcha čaje: sušenky, makronky a cappuccino

3 super recepty z matcha čaje: sušenky, makronky a cappuccino

O zdraví prospěšných účincích čaje matcha už jste nejspíš slyšeli, ale možná ještě nevíte, že kromě čaje z něj lze připravit i nespočet receptů, které mají báječnou chuť. Vybrali jsme pro vás tři, které máme nejraději.

Sušenky Oreos

Ingredience na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kakaového prášku + trochu na posypání na válu a ozdobení, 3/4 lžičky soli, 1 a 1/4 hrnku změklého másla, 3/4 hrnku hnědého cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky mandlového extraktu

Ingredience na náplň: 3/4 hrnku změklého másla, 1 a 3/4 hrnku cukru krupice, 6 g MatchaTea, 3/4 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli

Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Smíchejte mouku, kakaový prášek a sůl. Utřete do pěny změklé máslo, hnědý cukr a oba extrakty. Pak k máslové směsi postupně přisypejte suchou směs a míchejte, dokud se vše dobře nespojí – těsto bude trochu drobivé. Přendejte ho na vál posypaný kakaem a prohněťte. Z těsta rychle vykrajujte 5cm kolečka, která opatrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Je to choulostivé těsto, takže se s ním snažte manipulovat co nejméně. Pokud moc změkne, dejte ho na chvíli do mrazáku.

Sušenky pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Nechte vychladnout. Na náplň smíchejte dohromady všechny ingredience a vymíchejte hladký krém. Naplňte jím zdobicí sáček a na polovinu sušenek nastříkejte náplň. Následně je přikryjte druhou polovinou sušenek. Slepené sušenky dejte na několik minut do lednice. Sušenky Oreos skladujte v chladu, nejlépe v ledničce.

ČTĚTE TAKÉ: Vyslovujte správně cizí slova! Jak se čte gnocchi nebo macchiato?

Zelené makronky

matcha_makronky

Ingredience: 115 g mandlové mouky, 150 g moučkového cukru, 3 vaječné bílky, 80 g krupicového cukru, 90 g másla, 1 polévková lžíce MatchaTea

Postup: Mandlovou mouku smíchejte s moučkovým cukrem a MatchaTea a důkladně přesejte přes síto, aby v ní nebyly žádné hrudky. Vyšlehejte z bílků pokojové teploty sníh a postupně k němu přisypte 30 g krupicového cukru. Šlehejte tak dlouho, dokud sníh není opravdu tuhý. Do sněhu přisypte zhruba jednu třetinu zelené směsi a důkladně smícháme. Postup opakujte i se zbývajícími dvěma třetinami. Míchejte tak dlouho, dokud nedocílíte lesklé a hladké směsi bez bublinek.

Směsí naplňte zdobicí pytlík a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka o velikosti zhruba 2,5 cm a propícháme párátkem všechny případné vzduchové bubliny v těstě. Makronky nechte schnout alespoň půl hodiny a poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C, pečte 10–15 minut. Během pečení si připravte náplň. Smícháme hnědý cukr se změklým máslem. Makronky pomocí směsi slepte.

Zelené cappuccino

matcha_cappuccino

Ingredience: 200 ml mléka (můžete použít třeba mandlové), 2 g MatchaTea

Postup: Nasypte prášek MatchaTea do 80 ml teplé vody (cca 80 °C) a míchejte, dokud se nevytvoří pěna. Mléko ohřejte a napěňte (ručním či elektrickým napěňovačem) do takové podoby, jak ho máte rádi. Opatrně napěněné mléko nalijte do teplé vody.