Reklama
Foto: akademiekvality.cz

3 super jahodové recepty: Je libo nočky s omáčkou, nanuky nebo salát s kozím sýrem?

Jahodová sezona je v plném proudu. Přestože jsou čerstvé jahody naprosto dokonalé, můžeme si s nimi v kuchyni trochu pohrát.
Ať už připravíte tvarohové noky s jahodovou omáčkou, nanuky nebo osvěžující salát s kozím sýrem, díky skvělé chuti očekávejte největší kuchařovu poctu – dokonale čisté talíře.

 

 

TVAROHOVÉ NOČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Ingredience na noky:

kůra z jednoho citronu
500 g tučného tvarohu ve vaničce
300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
100 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
4 vejce

Ingredience na omáčku:

600 g jahod
1 smetana (33%)
pár lístků máty
moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod

Postup:

1. Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.

2. Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.

3. Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků.

Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat.

Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)

4. Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.

DOMÁCÍ JAHODOVÉ NANUKY

Snimek_obrazovky_2017-06-28_v_13.36.46

Ingredience:

100 g jahod
350 g bílého jogurtu
lžička citronové kůry
2 lžíce medu

ČTĚTE TAKÉ: Recept na kokosové nanuky s ovocem

Postup:

Jahody rozmixujte spolu s medem dohladka. Do jahodové směsi vmíchejte bílý jogurt a citronovou kůru. Vše nalijte do formiček na nanuky a ty umístěte do mrazáku. Nechte přes noc zmrazit.

SALÁT S KOZÍM SÝREM A JAHODAMI

Snimek_obrazovky_2017-06-28_v_13.37.17

Jahody se skvěle hodí i do slaných salátů. Díky jejich kombinaci s baby špenátem, ořechy a kozím sýrem se budou vaše chuťové pohárky cítit jako v sedmém nebi.

Ingredience:

120 g baby špenátu
100 g čekanky
100 g polníčku
120 g jahod
15 g vlašských ořechů
100 g čerstvého kozího sýra
6 lžic olivového oleje
1 lžíce octa balsamico
1 lžíce pomerančové šťávy
1 lžička hrubozrnné hořčice

ČTĚTE TAKÉ: Recept na gratinované jahody

Postup:

1. Do mísy vložte špenát, čekanku a polníček. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky. Přidejte je do mísy.

2. Dobře vyšlehejte olej, balsamico, pomerančovou šťávu a hořčici. Zálivku opatrně promíchejte se vším, co jste připravili do mísy. Část zálivky si ale ještě nechte stranou.

3. Salát rozdělte do dvou misek, ve kterých ho budete podávat. Navrch nadrolte čerstvý kozí sýr, vše ozdobte hrubě posekanými ořechy a ještě pokapejte zbytkem zálivky.

Tip redakce: Nezapomeňte, že ty nejlahodnější jahody si buď sami vypěstujete na zahrádce, nasbíráte na samosběru, nebo zakoupíte od tuzemských pěstitelů. Jednoduchým pomocníkem při jejich výběru jsou loga značek kvality Klasa či Regionální potravina. Jahody z dovozu mají bohužel kvůli dlouhému a nevhodnému skladování a předčasné sklizni horší kvalitu i chuť. Podrobnější informace, jak odlišit české jahody od zahraničních, najdete na www.akademiekvality.cz.

Recept: Jahodovo-smetanový dort
Recept: Bezlepkové palačinky s jahodami
Zavařujeme: 6 skvělých džemů z ovoce ze zahrádky
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Obyčejný jahodový džem už vás nebaví? Zkuste tyto tři kombinace!

Jahody, rybíz nebo lesní plody sice nechutnají špatně, ale moc novosti do ...

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Vneste do kuchyně více barev, vůní i zajímavých chutí. Pro ingredience ale ...

 VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

VIDEORECEPT: Sváteční kachna babičky Anny: Zkuste jí, chutná skvěle!

Čekáte o víkendu návštěvu? Potěšte je obědem jako od babičky a upečte ...

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte ...

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Budeš mít ségru nebo bráchu aneb jak dítě připravit na příchod sourozence

Ať už se u vás na druhý pokus staví čáp, nebo vrána, každý člen rodiny to ...

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

5 tipů, jak bojovat proti vráskám

Od určitého věku se vráskám nevyhneme, ale existuje pár způsobů, jak jejich ...

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

S Gabrielou Koukalovou (28) jsme si nechtěly povídat jen o biatlonu (jakkoli k ní pořád ...

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

Čas lásky začíná! V májovém čísle najdete nejen plno rad a tipů, jak...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama