3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte pár stejných receptů dokolečka? Zkuste naše tři nové, které stvořila kreativita a vášeň těch nejlepších kuchařů. Vsadíme se, že jste o nich ještě neslyšeli. Je dost možné, že pro vás budou tak návykové, že si kuřecí čaj, jogurtový krém nebo fazolová polévka s kokosovým mlékem vydobyje čestné místo na vašem domácím menu a budete se k nim často a rádi vracet!

Kuřecí čaj

Ingredience:

1 palička česneku

4 lžičky rostlinného oleje

1 cibule, nasekaná

1 velká chilli paprička, na plátky

1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru

1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře + 1 lžička čerstvě mletého sečuánského pepře

3 lžíce rýžového vína Šao-sing nebo suchého sherry

2 natrhané listy kaffirové limety (my použili sušenou)

2 jarní cibulky, nasekané

1,5 l kuřecího vývaru

3 lžíce světlé sójové omáčky

2 lžíce rybí omáčky

2 lžíce přecezené limetové šťávy

4 čerstvé houby boltcovitky (známé jako Jidášovo ucho), na kousky

120 g uvařených vaječných nudlí (zvolíte-li čerstvé, přidejte do těsta prosátý černý pepř)

300 g uvařených, vykostěných kuřecích prsíček, natrhaných na kousky

100 g houbiček enoki (občas prodává například Japa, nahradili jsme sójovými výhonky)

8 nastříhaných pažitkových stvolů

8 lžic řeřichy

2 lžíce posekaného koriandru

6280

Příprava: 

1 Zahřejte troubu na 180 °C, česnek zabalte do alobalu a pečte 30 minut, aby změkl. Nechte zchladnout, vyloupejte stroužky a pokrájejte je na tenké plátky. 

2 V hrnci s dvojitým dnem (či se silným dnem) zahřejte olej a orestujte na něm cibuli, chilli a zázvor, dokud nezačnou měnit barvu. Vmíchejte oba pepře, pak přilijte rýžové víno. Až začne vřít, sundejte hrnec z ohně. Přidejte plátky česneku, limetové listy, jarní cibulku, vývar a sójovku. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte hodinu probublávat;děrovanou lžící sbírejte pěnu. Tekutina nesmí prudce vřít, aby nebyla kalná. 

3 Kuřecí čaj proceďte sítkem vyloženým mušelínem, aby byl naprosto čistý. Obsah síta vyhoďte. Vývar nechte zchladnout a dejte do chladničky. Pak z povrchu seberte ztuhlý tuk a vývar znovu přeceďte přes sítko s mušelínem. Ohřejte. Vmíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a tři minuty povařte. Je-li třeba, dochuťte. 

4 Ingredience do polévky rozdělte do 4 šálků či misek a zalijte horkým kuřecím čajem. Promíchejte hůlkou a podávejte.

Kořeněná fazolová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience:

250 g míchaných fazolí

2 lžíce olivového oleje

2 cibule nakrájené nadrobno

450 g mrkve, nakrájené nahrubo

1 lžíce koření garam masála

asi 5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného

šťáva z 1 pomeranče

1 l zeleninového vývaru

200ml konzerva kokosového mléka

2 lžíce sekaných lístků koriandru

5914

Příprava:

1 Fazole přes noc (přibližně na 8–12 hodin) namočte do studené vody. Tekutinu slijte, v hrnci fazole zalijte čerstvou vodou a vařte hodinu až hodinu a půl doměkka. Nesolte.

2 V jiném hrnci na oleji zvolna opékejte cibuli a mrkev asi 15 minut dozlatova. Přidejte koření garam masála a strouhaný zázvor a míchejte ještě minutu.

3 Přilijte pomerančovou šťávu a zeleninový vývar a přiveďte k varu. Nechte mírně bublat 10 minut, až bude mrkev měkká, a pak přilijte kokosové mléko. Polovinu rozmixujte, vlijte zpátky do hrnce a přidejte scezené fazole. Společně prohřejte, případně dosolte a před podáváním vmíchejte koriandr.

Voňavá jogurtová polévka s okurkou

Ingredience:

2 salátové okurky, nahrubo nasekané

500 ml řeckého nebo hustého smetanového jogurtu

300 ml studeného kuřecího vývaru (i z kostky)

2 prolisované stroužky česneku

hrst lístků máty

2 krajíčky knäckebrotu

2 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl a pepř na dochucení

065_ape0706-4

Příprava: 

1.  Do mixéru vložte spolu s okurkami jogurt, vývar, česnek, mátu a ochuťte solí a pepřem. Rozmixujte, aby vznikla hladká směs. Přelijte ji do nádoby, kterou můžete uložit do mrazáku, a dejte na dvacet minut chladit.

2.  Před podáváním rozpalte gril. Po jedné straně namažte oba knäckebroty dvěma lžičkami olivového oleje a vložte je asi na minutu pod gril, aby byly křupavé a zbarvené dozlatova.

3.  Polévku podávejte ve vychlazených miskách či sklenicích. Zakápněte zbytkem olivového oleje a dochuťte drceným černým pepřem. K polévce přiložte rozpůlený opečený knäckebrot.

Recept: Rybí taštičky z křehkého těsta s rajčatovou salsou
Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem
Recept: Zapečené brambory s kroupami
TwitterFacebookTisknoutTisknout

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

3 polévky, které vaše kuchyně ještě určitě nezná. Zkusíte je?

Jste zarytí milovníci polévek, ale občas bojujete se stereotypem v kuchyni a točíte ...

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Chuť Asie na talíři: Tyto dva recepty si 100% oblíbíte

Stereotyp v kuchyni? Nechte se inspirovat exotickými chutěmi. Možná, že budete překvapeny, jak ...

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Cukroví na poslední chvíli? Tyto tři druhy zvládnete!

Vůně cukroví linoucí se celým domovem k Vánocům prostě patří. ...

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

4 drinky do podzimního nečasu (ty musíte zkusit!)

Že by nám to počasí přálo, to se dvakrát říct nedá. Ráno za ...

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Jeho očima: 5 věcí, které na vás nemáme rádi

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše... a třecí plochy prostě patří ke každému ...

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Máte zlobivé dítě? Chyba může být ve vašem chování!

Zlobení k dětství patří. Je to totiž jeden z nástrojů, jak si děti mohou ...

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

Berenika Kohoutová: Byla jsem divoká holka

V patnácti objížděla pankáčské festivaly, od osmnácti má na ...

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Nejčastější mýty o liposukci: zbaví vás obezity a nemusíte nic dělat

Slibují vám různé reklamní kampaně, že pomocí liposukce zhubnete bez ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama