Reklama
Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako alarmující číslo? Můžete ho snadno snížit! Stačí, když začnete jíst části ovoce a zeleniny, které jste doposud možná považovali za nejedlé.

Kurz listování

Kupujete si domů kedlubny, ředkvičky nebo červenou řepu? Pokud doma nemáte hladové hlodavce, natě těchto druhů zelenin u vás pravděpodobně ihned skončí v koši. To je chyba! Všechny listy jsou chutné a leckdy mnohem zdravější než ostatní části zeleniny. Třeba nať kedlubny a řepné listy obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku, draslíku a železa než samotné bulvy. Připravte je na způsob listového špenátu – chvíli poduste společně se stroužky česneku. Například v jižní Itálii na kedlubnové listy nedají dopustit. Přidávají je spolu s brokolicí k těstovinovým „ouškům“ orecchiette a pak jen postrouhají parmazánem.

Všechny listy můžete rovněž přidat do salátů, nasekat na krajíc chleba s máslem nebo do pomazánek z čerstvého sýra. Lze je i přidat do vývaru ke kořenové zelenině. Dejte jen pozor na to, aby byly mladé a čerstvé.

Enjoy your meal!

Pokud zrovna nepečete nebo nejsou Vánoce, citrusovou kůru pravděpodobně vyhodíte. Asi nevíte, že by se na vás v Británii nebo v arabských státech koukali jako na blázna. Ve Velké Británii si zbylou kůru připravují nasladko. Dávají ji místo kupovaných žužu dětem nebo ji přidávají do těst na muffiny, bábovky a vánočky jako jiné kandované ovoce. Mrkněte se sem na recept.

Čím dál větší popularitu si získává naložená verze citronu. V soli ponořené půlky či čtvrtky citrusů umějí dochutit zeleninové a masové směsi na arabský způsob. Recept, který zvládne i začátečník, najdete tady.

Alternativní brambůrky

Den staré pečivo, zvlášť když je ze zmraženého polotovaru, je druhý den už tvrdé. Když ho nakrájíte na kostičky a opečete spolu s kořením na pánvi, máte hotové chroupání k televizi.

Jde to i bez odpadu

Stalo se vám, že vám z dámského večírku zbylo víno? Zamrazte ho. Bude se vám hodit k přípravě italského rizota, masa na víně nebo cibulové polévky. Klasickou hnědou cibulačku asi znáte, tady najdete recept na její bílou verzi.

5 věcí při recyklaci, které určitě děláte špatně
Pravda o palmovém oleji: Co všechno o něm musíte vědět!
VIDEO: 5 důkazů, že nežijeme zdravě
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

GALERIE: 9 receptů na skvělé kostky ledu

GALERIE: 9 receptů na skvělé kostky ledu

Sexy kostky s glitry? Vynikající zmražený ledový čaj? Naučte se 10 snadných receptů, které vám ...

Bojíte se sbírat houby v lese? Stáhněte si novou českou aplikaci!

Bojíte se sbírat houby v lese? Stáhněte si novou českou aplikaci!

Plný košík hub a žádné bolesti břicha – díky nové ...

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo ...

VIDEO: 3 letní vlasové účesy, které jsou trendy

VIDEO: 3 letní vlasové účesy, které jsou trendy

3 účesy = tři možnosti, jak v létě zazářit. Máte chuť na plážové ...

Celebrity se předhánějí v originálních outfitech. Nevkus, nebo nový trend?

Celebrity se předhánějí v originálních outfitech. Nevkus, nebo nový trend?

Originalitě se meze nekladou, i když někdy to je možná ku škodě. Poskládali jsme pro vás galerii 7 fotek ...

15 věcí, které jste o Coco Chanel nevěděli

15 věcí, které jste o Coco Chanel nevěděli

Znáte ji jako průkopnickou francouzskou návrhářku, která proslavila parfém ...

Otestujte své kouzelnické znalosti! 20 otázek za 20 let od vydání bestselleru o Harrym Potterovi

Otestujte své kouzelnické znalosti! 20 otázek za 20 let od vydání bestselleru o Harrym Potterovi

Tento měsíc je to dvacet let, co vyšla první kniha o čarodějovi Harrym Potterovi. ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama