Reklama
Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako alarmující číslo? Můžete ho snadno snížit! Stačí, když začnete jíst části ovoce a zeleniny, které jste doposud možná považovali za nejedlé.

Kurz listování

Kupujete si domů kedlubny, ředkvičky nebo červenou řepu? Pokud doma nemáte hladové hlodavce, natě těchto druhů zelenin u vás pravděpodobně ihned skončí v koši. To je chyba! Všechny listy jsou chutné a leckdy mnohem zdravější než ostatní části zeleniny. Třeba nať kedlubny a řepné listy obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku, draslíku a železa než samotné bulvy. Připravte je na způsob listového špenátu – chvíli poduste společně se stroužky česneku. Například v jižní Itálii na kedlubnové listy nedají dopustit. Přidávají je spolu s brokolicí k těstovinovým „ouškům“ orecchiette a pak jen postrouhají parmazánem.

Všechny listy můžete rovněž přidat do salátů, nasekat na krajíc chleba s máslem nebo do pomazánek z čerstvého sýra. Lze je i přidat do vývaru ke kořenové zelenině. Dejte jen pozor na to, aby byly mladé a čerstvé.

Enjoy your meal!

Pokud zrovna nepečete nebo nejsou Vánoce, citrusovou kůru pravděpodobně vyhodíte. Asi nevíte, že by se na vás v Británii nebo v arabských státech koukali jako na blázna. Ve Velké Británii si zbylou kůru připravují nasladko. Dávají ji místo kupovaných žužu dětem nebo ji přidávají do těst na muffiny, bábovky a vánočky jako jiné kandované ovoce. Mrkněte se sem na recept.

Čím dál větší popularitu si získává naložená verze citronu. V soli ponořené půlky či čtvrtky citrusů umějí dochutit zeleninové a masové směsi na arabský způsob. Recept, který zvládne i začátečník, najdete tady.

Alternativní brambůrky

Den staré pečivo, zvlášť když je ze zmraženého polotovaru, je druhý den už tvrdé. Když ho nakrájíte na kostičky a opečete spolu s kořením na pánvi, máte hotové chroupání k televizi.

Jde to i bez odpadu

Stalo se vám, že vám z dámského večírku zbylo víno? Zamrazte ho. Bude se vám hodit k přípravě italského rizota, masa na víně nebo cibulové polévky. Klasickou hnědou cibulačku asi znáte, tady najdete recept na její bílou verzi.

5 věcí při recyklaci, které určitě děláte špatně
Pravda o palmovém oleji: Co všechno o něm musíte vědět!
VIDEO: 5 důkazů, že nežijeme zdravě
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Zpět na dovolenou: 10 světových kuchařek se super recepty

Zpět na dovolenou: 10 světových kuchařek se super recepty

Chcete se z domova přenést zpět do slunné Itálie, na rušné trhy v Asii nebo ...

SOUTĚŽ: Vyhrajte fitness mixér Electrolux PerfektMix

SOUTĚŽ: Vyhrajte fitness mixér Electrolux PerfektMix

Rádi soutěžíte, a ještě raději máte ovocné džusy vlastní ...

GALERIE: 9 receptů na skvělé kostky ledu

GALERIE: 9 receptů na skvělé kostky ledu

Sexy kostky s glitry? Vynikající zmražený ledový čaj? Naučte se 10 snadných receptů, které vám ...

Bojíte se sbírat houby v lese? Stáhněte si novou českou aplikaci!

Bojíte se sbírat houby v lese? Stáhněte si novou českou aplikaci!

Plný košík hub a žádné bolesti břicha – díky nové ...

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

Většina z nás vnímá sex jako symbol společné lásky, akt k ...

 Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Jste unavená, vystresovaná a vaše pleť to těžce odnáší? Nenechte si ...

Babí léto na vinicích: 5 (ne)tradičních tipů, kam se na jihu Moravy vydat

Babí léto na vinicích: 5 (ne)tradičních tipů, kam se na jihu Moravy vydat

Poslední letní paprsky jsou ideální příležitostí k tomu vydat se s ...

Selfie jako identifikátor rakoviny. Nová aplikace bude zachraňovat životy.

Selfie jako identifikátor rakoviny. Nová aplikace bude zachraňovat životy.

Většina z nás selfie miluje. S parádním make-upem, oblečením a ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama