Reklama
Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako alarmující číslo? Můžete ho snadno snížit! Stačí, když začnete jíst části ovoce a zeleniny, které jste doposud možná považovali za nejedlé.

Kurz listování

Kupujete si domů kedlubny, ředkvičky nebo červenou řepu? Pokud doma nemáte hladové hlodavce, natě těchto druhů zelenin u vás pravděpodobně ihned skončí v koši. To je chyba! Všechny listy jsou chutné a leckdy mnohem zdravější než ostatní části zeleniny. Třeba nať kedlubny a řepné listy obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku, draslíku a železa než samotné bulvy. Připravte je na způsob listového špenátu – chvíli poduste společně se stroužky česneku. Například v jižní Itálii na kedlubnové listy nedají dopustit. Přidávají je spolu s brokolicí k těstovinovým „ouškům“ orecchiette a pak jen postrouhají parmazánem.

Všechny listy můžete rovněž přidat do salátů, nasekat na krajíc chleba s máslem nebo do pomazánek z čerstvého sýra. Lze je i přidat do vývaru ke kořenové zelenině. Dejte jen pozor na to, aby byly mladé a čerstvé.

Enjoy your meal!

Pokud zrovna nepečete nebo nejsou Vánoce, citrusovou kůru pravděpodobně vyhodíte. Asi nevíte, že by se na vás v Británii nebo v arabských státech koukali jako na blázna. Ve Velké Británii si zbylou kůru připravují nasladko. Dávají ji místo kupovaných žužu dětem nebo ji přidávají do těst na muffiny, bábovky a vánočky jako jiné kandované ovoce. Mrkněte se sem na recept.

Čím dál větší popularitu si získává naložená verze citronu. V soli ponořené půlky či čtvrtky citrusů umějí dochutit zeleninové a masové směsi na arabský způsob. Recept, který zvládne i začátečník, najdete tady.

Alternativní brambůrky

Den staré pečivo, zvlášť když je ze zmraženého polotovaru, je druhý den už tvrdé. Když ho nakrájíte na kostičky a opečete spolu s kořením na pánvi, máte hotové chroupání k televizi.

Jde to i bez odpadu

Stalo se vám, že vám z dámského večírku zbylo víno? Zamrazte ho. Bude se vám hodit k přípravě italského rizota, masa na víně nebo cibulové polévky. Klasickou hnědou cibulačku asi znáte, tady najdete recept na její bílou verzi.

5 věcí při recyklaci, které určitě děláte špatně
Pravda o palmovém oleji: Co všechno o něm musíte vědět!
VIDEO: 5 důkazů, že nežijeme zdravě
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Nepotřebujete mít napečeno dvacet druhů cukroví, ale přesto chcete své ...

Blahodárný mrkvový sirup

Blahodárný mrkvový sirup

V období chřipek a nachlazení se snažíme pro naše zdraví dělat maximum, ...

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Jsou sladká, voňavá, snadno dostupná a především levná. Jablka ...

Školní svačiny jednoduše a originálně

Školní svačiny jednoduše a originálně

Zpříjemněte svým dětičkám den ve škole tou nejlepší svačinou. ...

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

Nemusím za každou cenu vyhrávat, říká Gabriela Koukalová

S Gabrielou Koukalovou (28) jsme si nechtěly povídat jen o biatlonu (jakkoli k ní pořád ...

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

S květnovým Světem ženy vykvetete (nejen) do krásy

Čas lásky začíná! V májovém čísle najdete nejen plno rad a tipů, jak...

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Kytky nejsou jen na ozdobu. Zkuste tyto 3 květinové recepty!

Vneste do kuchyně více barev, vůní i zajímavých chutí. Pro ingredience ale ...

Zapojte se do výzvy Světa ženy a uběhněte s námi 5 kilometrů!

Zapojte se do výzvy Světa ženy a uběhněte s námi 5 kilometrů!

Získejte pro sebe a svou kamarádku běžecké tréninky zdarma. Buďte s námi na ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama