Reklama
Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Stop plýtvání jídlem! Jezte mrkvovou nať, kedlubnové listy i kůru citrusů

Každý Čech ročně vyhodí 170 kg jídla. Také vám to připadá jako alarmující číslo? Můžete ho snadno snížit! Stačí, když začnete jíst části ovoce a zeleniny, které jste doposud možná považovali za nejedlé.

Kurz listování

Kupujete si domů kedlubny, ředkvičky nebo červenou řepu? Pokud doma nemáte hladové hlodavce, natě těchto druhů zelenin u vás pravděpodobně ihned skončí v koši. To je chyba! Všechny listy jsou chutné a leckdy mnohem zdravější než ostatní části zeleniny. Třeba nať kedlubny a řepné listy obsahují mnohem více vitaminu C, vápníku, draslíku a železa než samotné bulvy. Připravte je na způsob listového špenátu – chvíli poduste společně se stroužky česneku. Například v jižní Itálii na kedlubnové listy nedají dopustit. Přidávají je spolu s brokolicí k těstovinovým „ouškům“ orecchiette a pak jen postrouhají parmazánem.

Všechny listy můžete rovněž přidat do salátů, nasekat na krajíc chleba s máslem nebo do pomazánek z čerstvého sýra. Lze je i přidat do vývaru ke kořenové zelenině. Dejte jen pozor na to, aby byly mladé a čerstvé.

Enjoy your meal!

Pokud zrovna nepečete nebo nejsou Vánoce, citrusovou kůru pravděpodobně vyhodíte. Asi nevíte, že by se na vás v Británii nebo v arabských státech koukali jako na blázna. Ve Velké Británii si zbylou kůru připravují nasladko. Dávají ji místo kupovaných žužu dětem nebo ji přidávají do těst na muffiny, bábovky a vánočky jako jiné kandované ovoce. Mrkněte se sem na recept.

Čím dál větší popularitu si získává naložená verze citronu. V soli ponořené půlky či čtvrtky citrusů umějí dochutit zeleninové a masové směsi na arabský způsob. Recept, který zvládne i začátečník, najdete tady.

Alternativní brambůrky

Den staré pečivo, zvlášť když je ze zmraženého polotovaru, je druhý den už tvrdé. Když ho nakrájíte na kostičky a opečete spolu s kořením na pánvi, máte hotové chroupání k televizi.

Jde to i bez odpadu

Stalo se vám, že vám z dámského večírku zbylo víno? Zamrazte ho. Bude se vám hodit k přípravě italského rizota, masa na víně nebo cibulové polévky. Klasickou hnědou cibulačku asi znáte, tady najdete recept na její bílou verzi.

5 věcí při recyklaci, které určitě děláte špatně
Pravda o palmovém oleji: Co všechno o něm musíte vědět!
VIDEO: 5 důkazů, že nežijeme zdravě
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Blahodárný mrkvový sirup

Blahodárný mrkvový sirup

V období chřipek a nachlazení se snažíme pro naše zdraví dělat maximum, ...

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Jsou sladká, voňavá, snadno dostupná a především levná. Jablka ...

Školní svačiny jednoduše a originálně

Školní svačiny jednoduše a originálně

Zpříjemněte svým dětičkám den ve škole tou nejlepší svačinou. ...

Buďte zdravá jako řípa: Připravte si zeleninový drink

Buďte zdravá jako řípa: Připravte si zeleninový drink

S přicházejícím podzimem na nás číhá mnoho bacilů. Proto byste ...

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Fotogalerie: Porovnejte proměny českých celebrit se zahraničními originály

Letošní kalendář Proměny je na světě! Tentokrát na téma hvězdy ...

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

Rychlá zpověď: Co miluje Daniela Peštová?

V modelingu je už dvacet let. Focení a móda ji ale stále baví. Prý víc ...

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Nečervenejte se u komplimentů. Naučte se je přijmout!

Umět přijmout pochvalu vám dost možná vůbec nemusí připadat důležité, ale je. ...

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Peníze. I ty by měly být ve vztahu velké téma

Jste spolu už pár let, milujete se, možná máte i společné koníčky a před ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama