Přejít k hlavnímu obsahu

Sezona růžových vín je tady! Víte, jak vznikají, jak je degustovat nebo které odrůdy si v obchodě vybrat?

Sezona růžových vín je tady! Víte, jak vznikají, jak je degustovat nebo které odrůdy si v obchodě vybrat?

Osvěžující, lehká a ovocitá – taková jsou naše tolik oblíbená růžová vína. Společně s přicházejícími teplými dny nastává i čas, kdy startuje sezona rosé. Tato báječná vína jsou ideální na teplé letní večery, ke grilování, ale i jen tak na osvěžení a prožití příjemných chvil s blízkými.

Jak probíhá výroba?

Růžové víno se vyrábí z odrůd plodících modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého rozležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. Může se tedy říci, že růžové začíná svůj život jako červené.

Malý tahák k degustaci

Typická pro tuzemská vína je odrůdová pestrost. Každý vinař má podle půdních a klimatických podmínek svůj osobitý rukopis. Ve vůni (neboli buketu) růžových vín můžete ucítit různé druhy ovoce (meruňky, maliny, ostružiny, citrusové plody, červený rybíz, višně nebo vodní meloun). Výjimkou ale nebývají ani smetanové či jogurtové tóny.

Snimek_obrazovky_2017-05-18_v_16.51.24

Sommeliér Marek Babisz doporučuje, abyste suchá a polosuchá růžová vína podávali vychlazená (8–12 °C), protože jsou zpravidla svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících. Hodí se tedy k lehčím pokrmům, jakými jsou saláty nebo těstoviny. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Podle etikety se správně růžové víno podává ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno. Více informací najdete například na tomto odkaze.

Snimek_obrazovky_2017-05-18_v_16.54.24

Kterou odrůdu vybrat?

Zweigeltrebe – Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

Frankovka – Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

Svatovavřinecké – Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

Cabernet Sauvignon – Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

Merlot – Barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.