Reklama
Foto: Unsplash

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo lehký jahodový dort nebo barevný koktejl? Pusťte uzdu fantazii a zapojte do kulinářského čarování i malé pomocníky. Nejen výsledek, ale i společně strávený čas bude pro děti dárkem.

Kuchyně je pro děti místem, kde se rodí spousta voňavých dobrot. Nechte je nahlédnout pod pokličku. Zapojte je do přípravy oblíbeného rodinného receptu nebo s nimi ukuchtěte něco jednoduchého.

Do společné přípravy nějaké dobroty se můžete pustit už se starším batoletem. Začít můžete tím, že vás bude zajímat dětský názor „na co má chuť“. Společně s ním můžete například ozdobit upečené muffiny nebo naskládat jahody na připravený korpus dortu. Asistovat v kuchyni malé děti mohou i tak, že budou jen podávat různé suroviny, a tím si trénovat barvy či názvy, jak se která potravina jmenuje.

Když jsou děti v předškolním věku a zvládají už snazší úkoly, můžete jim svěřit třeba omytí zeleniny a ovoce, trhání salátu, válení těsta, míchání pomazánek, mazání pečiva nebo jim dovolit asistovat u vážení ingrediencí na přípravu receptu. Velkými asistenty se stanou, když jim dovolíte podle jejich fantazie nazdobit talíře před servírováním nebo naaranžovat tác s obloženým ovocem či jednohubkami.

ČTĚTE TAKÉ: Chvalte bezdětné ženy, tvrdí odborníci. Přispívají společnosti lépe než matky

Vždy myslete na to, že jednou za čas se kuchyně zašpinit může, a že jídlo, jehož příprava vám běžně zabere 10 minut, bude s malým pomocníkem trvat dvakrát až třikrát déle. Určitě to za ty nervy stojí a společně si užijete spoustu hezkých chvil, na které budete později vzpomínat. Základním pravidlem je z dětí nespouštět zrak, a to i v případě, že vás malý asistent v kuchyni jen sleduje. V každém případě má samotné asistování dětí při vaření obrovskou výhodu v tom, že pokrm vytvořený vlastníma rukama jim bude chutnat daleko více. Tady máte recept pro inspiraci:

Nepečený bezlepkový piškotový dort s jahodami

Ingredience:

500 g čerstvých jahod (dle chuti můžete přidat borůvky nebo maliny)
250 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
240 g (2 sáčky) bezlepkových piškotů z Kávovin
1 sáček želatiny
3 lžíce cukru

Postup:

Na dno kulaté dortové formy nahusto vyskládejte piškoty. V míse smíchejte tvaroh, smetanu a vanilkový cukr. Dobře promíchejte, aby směs měla hladkou konzistenci. Pak směsí pokryjte vrstvu piškotů a nahoru vyskládejte pokrájené jahody. Nakonec přelijte jahody želatinou s cukrem a před servírováním nechce dort alespoň 30 min odležet v chladu. 

Nepečené oříškové kuličky

Ingredience:

50 g vyloupaných pistácií (nesolených)
50 g loupaných mandlí (nesolených)
1 lžíce Holandského kakaa
90 g másla
5 lžic medu
240 g Bezlepkových piškotů z Kávovin
80 g sušené smetany

Postup:

Oddělte si část ořechů, které si nahrubo umixujte. Zbylé ořechy společně s piškoty umelte. V míse postupně smíchejte všechny ingredience. Nejprve máslo s medem, sušenou smetanou a kakaem. Pak ke směsi přisypte namleté piškoty, ořechy a nakonec i nahrubo nasekané ořechy. Všechny suroviny dobře spojte a z vypracovaného těsta vytvarujte kuličky.

13 citátů o maminkách ke Dni matek
Příběh čtenářky: Ze smrti mámy se dítě nikdy neoklepe…
Děti v autě: 15 tipů pro klidnou cestu
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama