Kuchyně je pro děti místem, kde se rodí spousta voňavých dobrot. Nechte je nahlédnout pod pokličku. Zapojte je do přípravy oblíbeného rodinného receptu nebo s nimi ukuchtěte něco jednoduchého.
Do společné přípravy nějaké dobroty se můžete pustit už se starším batoletem. Začít můžete tím, že vás bude zajímat dětský názor „na co má chuť“. Společně s ním můžete například ozdobit upečené muffiny nebo naskládat jahody na připravený korpus dortu. Asistovat v kuchyni malé děti mohou i tak, že budou jen podávat různé suroviny, a tím si trénovat barvy či názvy, jak se která potravina jmenuje.
Když jsou děti v předškolním věku a zvládají už snazší úkoly, můžete jim svěřit třeba omytí zeleniny a ovoce, trhání salátu, válení těsta, míchání pomazánek, mazání pečiva nebo jim dovolit asistovat u vážení ingrediencí na přípravu receptu. Velkými asistenty se stanou, když jim dovolíte podle jejich fantazie nazdobit talíře před servírováním nebo naaranžovat tác s obloženým ovocem či jednohubkami.
ČTĚTE TAKÉ: Chvalte bezdětné ženy, tvrdí odborníci. Přispívají společnosti lépe než matky
Vždy myslete na to, že jednou za čas se kuchyně zašpinit může, a že jídlo, jehož příprava vám běžně zabere 10 minut, bude s malým pomocníkem trvat dvakrát až třikrát déle. Určitě to za ty nervy stojí a společně si užijete spoustu hezkých chvil, na které budete později vzpomínat. Základním pravidlem je z dětí nespouštět zrak, a to i v případě, že vás malý asistent v kuchyni jen sleduje. V každém případě má samotné asistování dětí při vaření obrovskou výhodu v tom, že pokrm vytvořený vlastníma rukama jim bude chutnat daleko více. Tady máte recept pro inspiraci:
Nepečený bezlepkový piškotový dort s jahodami
Ingredience:
500 g čerstvých jahod (dle chuti můžete přidat borůvky nebo maliny)250 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany
1 vanilkový cukr
240 g (2 sáčky) bezlepkových piškotů z Kávovin
1 sáček želatiny
3 lžíce cukru
Postup:
Na dno kulaté dortové formy nahusto vyskládejte piškoty. V míse smíchejte tvaroh, smetanu a vanilkový cukr. Dobře promíchejte, aby směs měla hladkou konzistenci. Pak směsí pokryjte vrstvu piškotů a nahoru vyskládejte pokrájené jahody. Nakonec přelijte jahody želatinou s cukrem a před servírováním nechce dort alespoň 30 min odležet v chladu.Nepečené oříškové kuličky
Ingredience:
50 g vyloupaných pistácií (nesolených)50 g loupaných mandlí (nesolených)
1 lžíce Holandského kakaa
90 g másla
5 lžic medu
240 g Bezlepkových piškotů z Kávovin
80 g sušené smetany