Reklama
Foto: Unsplash

10 důvodů, proč žijí Japonci déle

V říši vycházejícího slunce se lidé dožívají více než sta let. Ne, to není pohádka, ale fakt. Japonsko patří mezi země s nejdelším životem tamních obyvatel. Dokazuje to i řada studií, jiné se zas snaží přijít na to, proč tomu tak je. S odborníky z Čajové květiny jsme se tomu snažili přijít na zoubek.

1. Vaří jinak

Japonské vaření obnáší hodně vaření v páře, grilování, grilování na pánvi, restování, pomalého vaření a fermentování. Mají ve zvyku udělat alespoň jednu misku polévky a obvykle servírují jídlo na více malých talířích. Lépe se tak propojuje zelenina s rybou, spoustu vlákniny přijímají z rýže a fazolí.

2. Jídelníček samá zelenina

„V Japonsku se jí velké množství rýže, zeleniny a ryb – zpravidla v tomto pořadí,“ uvádí Petr Patočka z firmy Čajová květina. Pověstná japonská posedlost sójou a mořskými řasami má za následek, že netrpí nedostatkem vitaminů, minerálů a užitečných fytochemikálií. Je však nutno podotknout, že od 19. století dochází k nárůstu nezdravých západních návyků – ve strouhance a těstíčcích obalovaná a smažená masa, bílé pečivo, rafinované cukry a hojné množství sladkostí.

3. Pití čaje je silný zvyk

MatchaTea-zpracovani-Matcha_6_copy

V Japonsku je ohromná kultura pití čaje – a kvalitní japonský čaj obsahuje daleko více antioxidantů než káva. To platí zejména pro japonskou čajovou specialitu: matcha (u nás ho koupíte například zde). Jedná se o čaj v podobě jemného prášku, který je vyroben z mladých lístků vypěstovaných speciálně pro zvýšení obsahu chlorofylu a antioxidantů tím, že se zakryjí před slunečním zářením.

4. Vaří z čerstvých surovin

Sashimi_for_sale

Vše musí být čerstvé a sezonní. Jelikož je Japonsko relativně malé souostroví s velkým množstvím orné půdy, suroviny necestují daleko, než se dostanou do lidských úst. A to lze říci o japonské zelenině stejně, jako to lze říci o jejich rybách a obilí. „Na japonských trzích není jídlo datováno – dostane se k vám totiž do půl hodiny,“ uvádí autorka knihy Japanese Women Don’t Get Old or Fat (Japonky nestárnou ani netloustnou).

5. Dávají menší porce

Kontrola porce je tradiční součást japonské kuchyně. Pokrmy se konzumují z malého talíře nebo rýžové misky, které se nikdy nenaplní zcela. „V Okinawě místní připisují část své dlouhověkosti rčení: hara hachi bu, což znamená ‚jez jen do 80 % sytosti‘,“ uvádí místní zajímavost Petr Patočka.

ČTĚTE TAKÉ: Kimono, midisukně a dalších 6 kousků, které nesmějí chybět ve vašem letním šatníku

6. Téměř povinné návštěvy u doktora

Od 60. let 20. století má Japonsko povinný systém zdravotní péče, který spolyká pouze 8 % HDP (méně než polovina toho, co Amerika platí v současném systému), a zároveň jsou Japonci velmi zdraví. Průměrný Japonec navštíví svého lékaře více než dvanáctkrát ročně na celkové prohlídky, což je např. čtyřikrát častěji než v Americe.

7. Sedávají jen senioři

Snimek_obrazovky_2017-03-17_v_11.13.40_copy

Součástí každodenního japonského života je náročné dojíždění – vstávat, zamířit na nádraží, čekat na vlak, stání ve vlaku, chůze z dalšího nádraží do práce a pokračovat dál v životě. Veřejná doprava je v Japonsku standard. Lidé skočí na kola a naskočí do vlaku – auto je považováno za luxus. Mnoho zaměstnanců pracuje vestoje. Dokonce i toalety bývají v Japonsku odlišné. I když existuje mnoho dostupných toalet západního stylu, na tradičních japonských toaletách se dřepí, což je prý vhodnější poloha pro střeva.

8. Dbají na čistotu

Japonci jsou posedlí čistotou a je to jen dobře. Jejich kulturní způsoby jsou z velké části založené na staleté tradici šintoismu, jehož značnou součástí je koncepce očisty. V Japonsku není neobvyklé se v létě koupat dvakrát denně. Veřejné lázně jsou běžnou záležitostí, předpisy a pravidla v nich jsou přísné.

9. Rozcvička je základ

V Japonsku mají rozcvičky dle vysílání v rozhlase, které se odehrávají v rozsáhlých skupinách každé ráno. Většina Japonců se účastní a je připraveno několik stupňů obtížnosti. Přínosy jsou zřejmé – zvýšená úroveň zdatnosti, bdělosti a energie, spolu s vyšší pružností a pozorností na pracovišti i ve škole.

10. Venku lépe než doma

Snimek_obrazovky_2017-03-17_v_11.13.47_copy

Kromě pěší chůze prakticky kamkoli je japonským zvykem raději jíst venku s přáteli, než je pozvat dovnitř. Japonské obytné prostory jsou skromné, přičemž ceny v restauracích jsou relativně nízké – takže venkovní socializace je běžným jevem. „I když efekt trávení času s přáteli nebyl v rámci japonské dlouhověkosti testován, sociální soudržnost a přátelství jsou významné pro emocionální zdraví,“ míní Patočka.

Sprostá gesta, jazykové hříčky a další vtipné zážitky z cest
Úklidem ke klidu. Odbornice na uklízení Marie Kondo vás naučí být šťastnější
Pokémoni jsou zpět! Mobilní hra s oblíbenými příšerkami si podmanila svět
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

10 životních pravd, které změní váš osud

10 životních pravd, které změní váš osud

Možná je znáte, ale tyhle základní životní pravdy si zaslouží ...

10 důvodů, proč žijí Japonci déle

10 důvodů, proč žijí Japonci déle

V říši vycházejícího slunce se lidé dožívají více...

Nebojte se pochvaly. Zvyšuje sebevědomí, a když ji oplatíte, lidé vás budou mít raději

Nebojte se pochvaly. Zvyšuje sebevědomí, a když ji oplatíte, lidé vás budou mít raději

Upřímná pochvala či lichotka vykouzlí úsměv na tváři snad každému z...

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Recept: Vepřové kotlety na víně a žampionech

Pozvedněte obyčejné kotlety na luxusní jídlo. Inspirujte se receptem, který pro ...

3x letní outfit podle Reese Witherspoon

3x letní outfit podle Reese Witherspoon

Herečka Reese Witherspoon (41) je typickou představitelkou zralé ženy a mámy, která to se ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama