Přejít k hlavnímu obsahu

Zapomeňte na diety! Stačí nechybovat v naprostém základu. Naučte se 6 triků, jak vybírat zdravé potraviny.

Info ikona
potraviny

Léto je již tady a spousta z nás se moří v posilovnách a drží přísné diety. Na cestě za vysněnou postavou však kolikrát nevědomě chybujeme v naprostém základu – při výběru správných potravin.

Plavková sezona pomalu, ale jistě klepe na dveře. Se zdravým životním stylem je na čase začít hned. Možná je pro vás těžké vyznat se při nákupu v tom, co je zdravé a co se naopak zdravě jen tváří. Proto jsme oslovili Susan Bowermanovou, výživovou expertku společnosti Herbalife, která nám prozradila pár triků, jak v tom mít jednou a provždy jasno.

Snadné hubnutí: 5 nejlepších potravin, díky kterým budete spalovat tuk a hubnutí půjde samo

svetzeny.cz

Nákupní návyky

Každému vyhovuje jiný způsob nakupování potravin a přípravy jídel. Někteří preferují jídelníček s pravidelně se opakujícími pokrmy, jiní zase plánují každé své jídlo, píšou si podrobné nákupní seznamy a pro zpestření rádi zkoušejí nové recepty. V každém případě vařte z čerstvých surovin a nakupujte pouze na pár dní dopředu. Zamezíte tak zbytečnému plýtvání.

Čtěte složení

Štítky nutričních hodnot na obalech jsou jedním z největších pomocníků při výběru potravin. Pomohou vám porovnat množství tuků, bílkovin, cukru a kalorií u různých produktů, a tím vám ulehčí jejich výběr. Susan Bowermanová dodává: Zvýšenou pozornost věnujte přidané chemii v potravinách, jako jsou aditiva (barviva, konzervanty, stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla a další), potravní doplňky (např. vitaminy a minerální látky) a aromata. Snažte se vyvarovat chemických koktejlů, které se mohou vážně podepsat na vašem zdraví.“

Vysoký krevní tlak: Omezte konzumaci těchto potravin ještě dnes, předejdete tak selhání ledvin, zhoršení zraku a infarktu

svetzeny.cz

Malé změny, velké výsledky

Zpočátku vybírejte nízkokalorické verze svých oblíbených potravin. Rozdíly v nutričních hodnotách se vám můžou zdát malé, ale každý gram se počítá. Ať už se jedná o salátové zálivky, pomazánky, mléčné výrobky, nebo dokonce dezerty – přechod na odtučněné verze potravin vám může ušetřit spoustu kalorií. Jen pro představu, šálek plnotučného mléka má 150 kcal a 9 gramů tuku, zatímco odtučněné mléko 90 kcal a pouhé procento tuku. Také přechod z mletého hovězího masa na krůtí či kuřecí může snížit u 200g porce příjem tuku o téměř 10 gramů a cca 50 kcal. S příjmem nadbytečného cukru a chemických náhražek u mléčných výrobků s příchutí zatočíte koupí bílého jogurtu, který osladíte čerstvým ovocem a medem. Postupně nahrazujte i rafinované škroby zdravějšími alternativami. Ochutnejte hnědou rýži, celozrnné těstoviny, kuskus, quinou, ovesné vločky a dejte šanci také luštěninám, bohatému zdroji bílkovin.

Nebojte se experimentovat

Pokud nejste připraveni na radikální změnu jídelníčku, můžete začít s postupným zařazováním jedné nové potraviny týdně. Obohatíte své jídlo o další živiny, zpestříte si jídelníček a navíc objevíte zcela nové chutě. „Máte-li ve svém městě farmářské trhy, nakupujte čerstvé suroviny od lokálních dodavatelů. Dostanete tak potraviny plné chuti, zaručeně čerstvé, a dokonce mnohdy i levnější, než kdybyste je nakoupili v supermarketech. Navíc farmářské produkty déle zachovávají zdravé živiny,“ dodává Bowermanová.