Přejít k hlavnímu obsahu

Sobotní pečení: Jablkovopudinkový koláč

Pokud máte rády šťavnaté dezerty, tento koláč je pro vás jako stvořený.

Příprava zabere asi 45 minut.

Na 12 kousků

Suroviny: 450 g listového těsta, hladká mouka na rozválení těsta, máslo na potření, 1 balíček kulatých piškotů, 1 kg jablek, 150 g cukru, trocha skořice, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 l plnotučného mléka, 3 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, cukr moučka na posypání

    •    Listové těsto podsypeme hladkou moukou, rozdělíme na dvě části a vyválíme. Jednu část dáme na máslem vymazaný plech. Na těsto položíme piškoty a vrstvu oloupaných, nahrubo nastrouhaných jablek. Posypeme cukrem, skořicí a mletými vlašskými ořechy.
    •    Z mléka, vanikového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou pudinkovou kaši. Za stálého míchání ji necháme zchladnout a pak ji rovnoměrně rozetřeme na koláč.
    •    Zakryjeme druhou částí listového těsta, kterou potřeme rozpuštěným máslem. Plech vložíme do trouby vyhřáté přibližně na 175 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený koláč posypeme moučkovým cukrem.