Přejít k hlavnímu obsahu

Nadýchaný borůvkový koláč s vrstvou tvarohu

Nadýchaný borůvkový koláč s vrstvou tvarohu

K posezení u kávy zkrátka sladký zákusek patří. A neexistuje snad dokonalejší kombinace než vláčné těsto, tvarohová náplň a sladkokyselé ovoce, které nasbíráte na zahrádce nebo v lese. Vyzkoušejte tento fantastický borůvkový koláč, po kterém se u nás v redakci okamžitě zaprášilo.

Budete potřebovat:

Na těsto: • 300 g hladké mouky • 100 g mletých mandlí • špetka soli • 1 kostka droždí (42 g) • 75 g cukru • 175 ml mléka • 1 vejce • 75 g másla

Navrch: • 500 g borůvek • 2 kg tvarohu • 6 vajec • 200 g cukru • 1 balíček vanilkového cukru • 2 balíčky vanilkového pudinku • 1 lžička prášku do pečiva • 75 g krupičky

Postup:

1. Mouku vsypejte do mísy a promíchejte s mandlemi a se solí. V mouce udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a přelijte vlažným mlékem. Počkejte 15 minut, až vzejde kvásek. Pak jej smíchejte s vejcem, zbylým cukrem a s rozpuštěným máslem a uhněťte těsto. Přikryjte je utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi
45 minut. Troubu předehřejte na 
200 °C. Plech vymažte tukem.

2. Borůvky přeberte. Tvaroh smíchejte s vejci. Cukr smíchejte s vanilkovým cukrem, s pudinkovým práškem, s práškem do pečiva a s krupičkou. Sypkou směs vmíchejte do tvarohu.

3. Kynuté těsto rozválejte na plát a přendejte jej na plech. Do tvarohové směsi vmíchejte borůvky a rozetřete ji na těsto. Pečte 50 minut.

Příprava: 90 minut

Kousek: cca 370 kcal; 1500 kJ