Přejít k hlavnímu obsahu

Meruňkový koláč s ovocným tvarohem

Meruňkový koláč s ovocným tvarohem

Nerthala jste si o víkendu košík meruněk? Až se jich nasytíte čerstvých, tak ze zbytku upečte úžasný voňavý koláč s tvarohovou nápní, po kterém se okamžitě zapráší.

Na 14 kousků budete potřebovat:


Na korpus: • 150 g měkkého tvarohu • 50 g cukru • 1 vejce
• 4 lžíce oleje • 225 g hl. mouky • 2 lžičky prášku do pečiva


Na náplň: • 4 vejce 
• 500 g tvarohu s meruňkovou příchutí • 350 g nízkotučného tvarohu • 100 g krystal. cukru
• 1 balíček vanilk. pudinku 
• 1 meruňkový kompot (850 ml)
• 3 lžíce mandlového likéru

Postup:

1. Do mísy dejte tvaroh, cukr, vejce a olej a vše promíchejte metličkou. Do směsi přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte vláčné těsto.

2. Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát o průměru 32 cm a vložte jej do formy. Vytvarujte okraj.

3. Oddělte žloutky od bílků. Ovocný tvaroh, nízkotučný tvaroh, žloutky, cukr a vanilkový pudink důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohového krému. Meruňky sceďte, třetinu nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte je do tvarohu, ten pak rozetřete na korpus. Koláč pečte ve střední části trouby asi 80 minut. Pak jej nechte vychladnout.

4. Zbylé meruňky rozmixujte s mandlovým likérem a směs nalijte na koláč v soustředných kruzích. Koláč naporcujte a podávejte se zbylým pyré.

Příprava: 125 minut
Kousek: cca 310 kcal; 1295 kJ