Přejít k hlavnímu obsahu

Losos s křupavou krustou a rajčatovým salátem

Kromě toho, že losos patří k nejchutnějším rybám, tak je jeho růžové maso cenným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které velmi prospívají zdraví. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a je vhodný i při redukční dietě. Připravte si ho s křupavou krustou a rajčatovým salátkem a vychutnejte si zdravý, a přitom vynikající pokrm!

Pro 4 osoby budete potřebovat:

• 1 filet z lososa (600 g)• 4 plátky toastového chleba • 1 citron • 2 lžíce olivového oleje • 4 lžíce nasekané směsi saturejky a hladkolisté petrželky • sůl • pepř

Salát: • 6 rajčat • 1 červená cibule • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky • 2 lžíce vinného octa • 1 lžička moučkového cukru • sůl • pepř


Postup:

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Lososa omyjte, očistěte a položte ho kůží dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte ho citronovou šťávou, osolte a opepřete.
2. Toastový chléb nastrouhejte nahrubo a promíchejte s jemně nastrouhanou citronovou kůrou, olivovým olejem a nasekanými bylinkami. Bylinkovou strouhanku navršte na filet. Pečte v troubě 12 minut, dokud nebude losos kompletně propečený a strouhanka zlatavá a křupavá.
3. Rajčata nakrájejte na osminky, smíchejte s cibulí nakrájenou na tenké plátky a s nasekanou petrželkou. Ocet prošlehejte s cukrem, solí a pepřem. Zálivkou zalijte salát a promíchejte.
4. Hotový filet naporcujte a podávejte se salátem, případně s vařenými bramborami.

Tip!

Do krusty můžete nastrouhat i trochu sýra, který ji udělá ještě křupavější a lepší. Rajčatový salát zase můžete obohatit o okurku, papriku či jinou zeleninu.

Příprava: 30 minut
Na osobu: cca 600 kcal;
2510 kJ