Přejít k hlavnímu obsahu

Kytičkový dort

Vypadá jako rozkvetlá louka, voní po citronu a chutná sladce marcipánově. Vyzkoušejte ho, za trochu námahy určitě stojí.

Na 16 kousků potřebujeme: 180 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 10 vajec, 40 g oleje, tuk a hrubou mouku do formy, 4 citrony, 245 g pískového cukru, 230 g másla, 500 g fondánu, žluté a zelené potravinářské barvivo

Rozklepneme 6 vajec a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Obojí smícháme, přidáme mouku a olej a vypracujeme hladké těsto. Urovnáme ho do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut.

Z omytých citronů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V kastrolku rozpustíme 130 g másla, přidáme pískový cukr a citronovou kůru a šťávu a za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, dáme ji do nerezové misky, přidáme 4 vejce a nad párou vše mícháme, dokud krém není hladký a hustý – to trvá asi 20 minut. Necháme ho vychladnout a poté prošleháme se zbylým máslem.

Upečený dortový korpus dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Pak ho překrojíme a potřeme většinou krému, který nanášíme i ze stran a shora. Potom dáme dort asi na 30 minut do ledničky.

Větší část fondánu obarvíme nažluto, vyválíme, vychlazený dort jím potáhneme a rádýlkem odkrojíme přebytečné části. Kousek fondánu obarvíme nazeleno a pomocí lisu na česnek z něj vytlačíme nudličky, které použijeme jako ‚trávu‘. Zbylý bílý fondán vyválíme a vykrajovátkem z něj uděláme kytičky, které dozdobíme žlutými středy. Květinky na dort lze koupit také hotové – z cukru, z oplatek, z marcipánu.