Reklama
Autor: Archiv Burdy

Kytičkový dort

Vypadá jako rozkvetlá louka, voní po citronu a chutná sladce marcipánově. Vyzkoušejte ho, za trochu námahy určitě stojí.

Na 16 kousků potřebujeme:180 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 10 vajec, 40 g oleje, tuk a hrubou mouku do formy, 4 citrony, 245 g pískového cukru, 230 g másla, 500 g fondánu, žluté a zelené potravinářské barvivo

Rozklepneme 6 vajec a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Obojí smícháme, přidáme mouku a olej a vypracujeme hladké těsto. Urovnáme ho do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut.

Z omytých citronů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V kastrolku rozpustíme 130 g másla, přidáme pískový cukr a citronovou kůru a šťávu a za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, dáme ji do nerezové misky, přidáme 4 vejce a nad párou vše mícháme, dokud krém není hladký a hustý – to trvá asi 20 minut. Necháme ho vychladnout a poté prošleháme se zbylým máslem.

Upečený dortový korpus dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Pak ho překrojíme a potřeme většinou krému, který nanášíme i ze stran a shora. Potom dáme dort asi na 30 minut do ledničky.

Větší část fondánu obarvíme nažluto, vyválíme, vychlazený dort jím potáhneme a rádýlkem odkrojíme přebytečné části. Kousek fondánu obarvíme nazeleno a pomocí lisu na česnek z něj vytlačíme nudličky, které použijeme jako ‚trávu‘. Zbylý bílý fondán vyválíme a vykrajovátkem z něj uděláme kytičky, které dozdobíme žlutými středy. Květinky na dort lze koupit také hotové – z cukru, z oplatek, z marcipánu.

TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama