Reklama
Autor: Archiv Burdy

Kytičkový dort

Vypadá jako rozkvetlá louka, voní po citronu a chutná sladce marcipánově. Vyzkoušejte ho, za trochu námahy určitě stojí.

Na 16 kousků potřebujeme:180 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 10 vajec, 40 g oleje, tuk a hrubou mouku do formy, 4 citrony, 245 g pískového cukru, 230 g másla, 500 g fondánu, žluté a zelené potravinářské barvivo

Rozklepneme 6 vajec a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky utřeme s moučkovým cukrem. Obojí smícháme, přidáme mouku a olej a vypracujeme hladké těsto. Urovnáme ho do vymazané a vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut.

Z omytých citronů nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V kastrolku rozpustíme 130 g másla, přidáme pískový cukr a citronovou kůru a šťávu a za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Pak směs necháme vychladnout, dáme ji do nerezové misky, přidáme 4 vejce a nad párou vše mícháme, dokud krém není hladký a hustý – to trvá asi 20 minut. Necháme ho vychladnout a poté prošleháme se zbylým máslem.

Upečený dortový korpus dáme vychladnout na kuchyňskou mřížku. Pak ho překrojíme a potřeme většinou krému, který nanášíme i ze stran a shora. Potom dáme dort asi na 30 minut do ledničky.

Větší část fondánu obarvíme nažluto, vyválíme, vychlazený dort jím potáhneme a rádýlkem odkrojíme přebytečné části. Kousek fondánu obarvíme nazeleno a pomocí lisu na česnek z něj vytlačíme nudličky, které použijeme jako ‚trávu‘. Zbylý bílý fondán vyválíme a vykrajovátkem z něj uděláme kytičky, které dozdobíme žlutými středy. Květinky na dort lze koupit také hotové – z cukru, z oplatek, z marcipánu.

TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle ...

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka ...

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také...

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Radostná zpráva, že vévodkyně Kate Middleton a její manžel princ William zplodili ...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

7 zdravotních benefitů, které nám přináší sex

Většina z nás vnímá sex jako symbol společné lásky, akt k ...

 Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Braňte svoji krásu: Osvěžující domácí maska

Jste unavená, vystresovaná a vaše pleť to těžce odnáší? Nenechte si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama