Reklama
Autor: Archiv Burdy

Jehněcí kýta na bylinkách

Dokonalý symbol jara – jehňátko a čerstvá zeleň. Spojte to na pekáči, a máte sváteční oběd, kterým nadchnete rodinu i hosty nejen o Velikonocích.

Pro 4 osoby potřebujeme:800 g vykostěné jehněčí kýty, 4 lžíce másla, svazek čerstvých bylinek (oregano, rozmarýn, petrželka, máta apod.), 1 stroužek česneku, drůbeží vývar na podlití masa, 150 ml bílého vína, 800 g nových brambor, 1 lžíci oleje, sůl, mletý a drcený černý pepř

Polovinu másla rozpustíme v kastrolku, promícháme s utřeným česnekem a omytými a najemno nasekanými bylinkami, prošleháme a dáme vychladit. Omyté a osušené maso rozložíme na prkénko, z obou stran ho osolíme a posypeme mletým pepřem. Vrchní stranu potřeme polovinou bylinkového másla. Pak maso svineme do balíčku, ovážeme provázkem, potřeme zbylým bylinkovým máslem, zakryjeme potravinářskou fólií a na cca 2 hodiny dáme do lednice. Uleželé maso vložíme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, přiklopíme poklicí a za občasného otáčení a podlévání vývarem pečeme další 2 a ½ až 3 hodiny. Pozor, maso podléváme pouze trochu – nesmí ve vývaru plavat. Když je měkké, vyjmeme ho a zabalíme do alobalu. Šťávu a tuk přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, zalijeme vínem, osolíme, okořeníme mletým pepřem, prošleháme a krátce povaříme. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy. Brambory dáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut a scedíme. Pak každou bramboru navrchu nařízneme, urovnáme je do pekáče, přelijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla a olejem, osolíme, posypeme drceným pepřem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Jehněčí kotlety s rozmarýnem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Tři recepty jako vzpomínka na dovolenou

Je vám líto, že se prázdniny chýlí ke konci a chvíle ...

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

Slovácká specialita: Fazolová lokšová polévka

V některých obcích jižně od Uherského Hradiště se tato polévka ...

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Horácká specialita: Mrkvance z Polné

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také...

Stres ničí nejen naše nervy, ale také zdraví

Stres ničí nejen naše nervy, ale také zdraví

Není člověk, od kterého bychom někdy neslyšeli větu „Jsem ve stresu“. Stres ...

Kolik kávy bychom měli vypít, abychom zhubli?

Kolik kávy bychom měli vypít, abychom zhubli?

Po světě chodí miliony lidí, kteří kávu milují. Kafe dobře chutná, ...

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Královská radost: William a Kate čekají třetí dítě

Radostná zpráva, že vévodkyně Kate Middleton a její manžel princ William zplodili ...

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Recept: Cibulová marmeláda s portským vínem

Deštivé období ovlivňuje nejen naši náladu, ale také chutě. ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama