Reklama
Autor: Archiv Burdy

Jehněcí kýta na bylinkách

Dokonalý symbol jara – jehňátko a čerstvá zeleň. Spojte to na pekáči, a máte sváteční oběd, kterým nadchnete rodinu i hosty nejen o Velikonocích.

Pro 4 osoby potřebujeme:800 g vykostěné jehněčí kýty, 4 lžíce másla, svazek čerstvých bylinek (oregano, rozmarýn, petrželka, máta apod.), 1 stroužek česneku, drůbeží vývar na podlití masa, 150 ml bílého vína, 800 g nových brambor, 1 lžíci oleje, sůl, mletý a drcený černý pepř

Polovinu másla rozpustíme v kastrolku, promícháme s utřeným česnekem a omytými a najemno nasekanými bylinkami, prošleháme a dáme vychladit. Omyté a osušené maso rozložíme na prkénko, z obou stran ho osolíme a posypeme mletým pepřem. Vrchní stranu potřeme polovinou bylinkového másla. Pak maso svineme do balíčku, ovážeme provázkem, potřeme zbylým bylinkovým máslem, zakryjeme potravinářskou fólií a na cca 2 hodiny dáme do lednice. Uleželé maso vložíme do pekáčku a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, přiklopíme poklicí a za občasného otáčení a podlévání vývarem pečeme další 2 a ½ až 3 hodiny. Pozor, maso podléváme pouze trochu – nesmí ve vývaru plavat. Když je měkké, vyjmeme ho a zabalíme do alobalu. Šťávu a tuk přelijeme do kastrůlku, přivedeme k varu, zalijeme vínem, osolíme, okořeníme mletým pepřem, prošleháme a krátce povaříme. Maso zbavíme provázku, nakrájíme na plátky a vložíme do šťávy. Brambory dáme do vroucí vody, vaříme asi 8 minut a scedíme. Pak každou bramboru navrchu nařízneme, urovnáme je do pekáče, přelijeme 2 lžícemi rozpuštěného másla a olejem, osolíme, posypeme drceným pepřem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.

Jehněčí kotlety s rozmarýnem
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chlebíčky jsou out. Zkuste naše toasty a třeba hned k večeři

Chléb s máslem a šunkou skutečně není jediná alternativa studené ...

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Máte doma toastový chléb? Vyzkoušejte tyto 3 recepty!

Nemusíte jej jen namazat, popřípadě opéct. S plátky kvalitního ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama