Přejít k hlavnímu obsahu

Bulharská domácí polévka

Bulharská domácí polévka

Zaručeně si ji oblíbíte. Je sytá, zdravá, levná a lahodná. Podle potřeby dokáže jednou zahřát, jindy osvěžit. Hodí se jako snídaně, oběd i večeře.

Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g kuřecího masa, 100 g másla, 2 petržele, ½ celeru, 4 mrkve, celý pepř, nové koření, 4–6 stroužků česneku, 5 feferonek, petrželová nať, sůl

Na chléb: 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, 250 ml studeného mléka, sůl

Omyté kuřecí maso dáme do pekáče, osolíme, podlijeme vodou a navrch přidáme plátky másla. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi hodinu. Kořenovou zeleninu oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na větší kousky nebo na špalíčky, zalijeme vodou, přisypeme pepř a nové koření a vaříme doměkka.

Upečené kuřecí maso vyjmeme z trouby, pokrájíme na větší kousky a vložíme do zeleninového vývaru. Přilijeme i šťávu z pekáče a společně povaříme. Polévku osolíme a ochutíme nasekaným česnekem. Feferonky rozpůlíme, vyřízneme jádřince a bílé přepážky, lusky osmahneme v pánvi nasucho a přidáme do polévky. Nakonec přisypeme petrželku.

Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přisypeme sůl, přilijeme mléko a zaděláme těsto, které rozdělíme na 4 kusy, rozválíme je na placky silné 5 mm a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Na několika místech je propíchneme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi půl hodiny. Chléb podáváme jako přílohu k polévce.