Přejít k hlavnímu obsahu

4 skvělé letní saláty s netradiční zálivkou

4 skvělé letní saláty s netradiční zálivkou

Zdravý salát z čerstvé zeleniny s chutnou zálivkou je alfou a omegou jarní a letní kuchyně. Pojďme se podívat, jaké dobroty jsou populární ve světě. Připravit si tak můžete pokaždé jiný salát, jehož netradiční zálivka dodá zelenině neodolatelnou chuť.

Letní teploty lákají ke konzumaci něčeho čerstvého a svěžího. Nemusíte ale jen chroupat samotnou mrkev či sníst hlávku salátu. Připravte si skvělé saláty plné vitamínů a bílkovin, které vás zasytí na delší dobu. Zálivka pak salát zvláční a dodá mu vůni a chuť.

Šunka, papriky a těstoviny

pro 4 osoby:
350 g těstovin, sůl, 1 červená cibule, 4 papriky (žlutá, červená), 250 g pečené nebo dušené vepřové šunky, 2 hrsti rukoly;
Zálivka: 1 lžíce červeného vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, ½ lžíce vody, 2 stroužky česneku, najemno nasekané petrželové listy z 5 větviček, drcený pepř

Postup:

1. Na zálivku prošleháme ocet, olej a vodu, pak vmícháme utřený česnek, petrželku, pepř a sůl. Necháme odstát.
2. Mezitím do vroucí vody zavaříme těstoviny, osolíme a uvaříme na skus. Těstoviny slijeme, několikrát propláchneme studenou vodou a necháme v sítu okapat. Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na nudličky, šunku rozkrájíme na kostičky. Ve velké míse promícháme těstoviny s nakrájenou zeleninou, šunkou, rukolou a zálivkou. K salátu můžeme podávat focacciu (viz recept na s. 21).

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.19.44

příprava asi 30 minut, na osobu 660 kcal, 2760 kJ, 27 g bílkovin, 28 g tuků, 79 g sach.

Tex Mex s chipsy tortilla

Pro 4 osoby:
800 g fazolí ve slaném nálevu, 100 g zelených oliv bez pecky, 1 velká zelená paprika, 250 g cherry rajčat, 2 řapíky celeru, 4 lahůdkové cibulky, 2 srdíčkové saláty, 50 g tortilla chipsů, 60 g strouhaného tvrdého sýra
Catalina dresink: ¼ šálku kečupu, ¼ šálku hnědého cukru, ¼ šálku červeného vinného octa, ¼ šálku nadrobno nakrájené cibule, ½ lžičky mleté sladké papriky, 3 lžičky worcesterské omáčky, ½ šálku řepkového oleje, sůl, mletý pepř

Postup:

1. Suroviny na dresink rozmixujeme. Fazole slijeme, propláchneme a necháme okapat. Olivy nakrájíme na kolečka.
2.Zeleninu omyjeme, papriku nakrájíme na kousky a rajčata na poloviny, celer nasekáme spolu s cibulkami. Saláty rozebereme na listy. Fazole a zeleninu polijeme dresinkem a promícháme. Posypeme mírně rozdrcenými chipsy a sýrem.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.30.06_copy

příprava asi 25 minut, na osobu 620 kcal, 2590 kJ, 24 g bílkovin, 29 g tuků, 64 g sach.

Výhonky a petrželka

pro 4 osoby / Na salát (můžeme obměňovat):
150 g výhonků mungo baby, 150 g výhonků vojtěšky, 150 g výhonků hrášku, 3 hrsti výhonků řeřichy nebo červené řepy, 3 hrsti slunečnicových semen (namočených 24 až 48 hodin předem do studené vody a slité, viz Něco navíc), 3 hrsti pšenice (namočené 24 až 48 hodin dopředu do studené vody, slité, viz Něco navíc), 1 velká červená paprika, očištěná a nakrájená, 1 nahrubo nastrouhaná mrkev, může být i rajče nakrájené nadrobno
Na zálivku: 1–2 kelímky sojanézy, 1 malý svazek najemno nasekané hladkolisté petrželky, 1–2 utřené stroužky česneku, citronová šťáva podle chuti, trocha tamari či jiné dobré sójové omáčky (podle chuti)

Postup:

1. Suroviny na salát smícháme a naaranžujeme do mísy podle vlastního uvážení. Pak smícháme suroviny na zálivku, přelijeme salát a hned podáváme.
2. Něco navíc: Pšenici a slunečnicová semínka nasypeme do misky, zalijeme studenou vodou, necháme stát a alespoň jednou za den propláchneme.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.20.14

příprava asi 15 minut, na osobu 330 kcal, 1380 kJ, 13 g bílk., 17 g tuků, 29 g sach.

Bulgur a pálivá zálivka

pro 4 osoby / Zálivka:
5 lžic dýňového oleje, 2 lžičky harissy, šťáva z ½ citronu, 1 lžička hnědého cukru, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kmínu, 2 utřené stroužky česneku, sůl, drcený pepř
Salát: 200 g bulguru, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, zeleninový vývar, ½ salátové okurky, 3 lahůdkové cibulky, 1 červená a 1 žlutá paprika, 1 svazek ředkviček, 5 cherry rajčat, 100 g balkánského sýra

Postup:
1. Na zálivku prošleháme všechny suroviny, cukr můžeme nejprve nechat rozpustit v citronové šťávě. Zálivku necháme zatím stranou. Odměříme 200 g bulguru a krátce jej opečeme na lžíci oleje. Poprášíme kurkumou, osolíme, zalijeme vývarem (600 ml) a vaříme asi 5–6 minut. Pak sejmeme z ohně a necháme 15 minut dojít.
2.Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vychladlý bulgur přendáme do misky a promícháme se zeleninou. Nakonec vmícháme zálivku a rozdrobený sýr.

Snimek_obrazovky_2014-06-05_v_11.20.22

příprava asi 35 minut, na osobu 430 kcal, 1800 kJ, 58 g bílkovin, 21 g tuků, 46 g sacharidů