Reklama
Autor: Depositphotos

Odpalte si těsto!

Pokud jste se dosud bála se do něj pustit, je načase to napravit. Díky dezertům, které z něj ale připravíte, budete vypadat téměř jako cukrářský mistr.

Zajímavé na něm je, že předtím, než z něj vytvoříte zákusek a dáte ho péct či smažit, těsto ještě vaříte – odpalujete. Ingredience jsou prosté: stačí vám hrubá mouka, poměrně dost vajec (na 150 g mouky asi 4 vejce), voda, máslo a špetka soli. Nejprve nalijte do hrnce vodu a začněte ji vařit. Přidejte sůl a máslo a přiveďte k varu. Když začne směs vřít, ztlumte oheň a vsypte mouku. Nepřestávejte míchat, aby se nevytvořily žmolky. Těsto pak na mírném ohni odpalujte, dokud není lesklé a neodděluje se od stěn. Pak hrnec sejměte ze sporáku a za stálého míchání nechte vychladnout. Nakonec postupně přidejte vejce a propracujte. Pak už těsto můžete naplnit do cukrářského sáčku a tvořit různé tvary. Kromě klasických věnečků a větrníků třeba banánky (francouzské éclair), jste-li šikovnější, zkuste labutě. Ve Francii se těsto jmenuje pâte à choux a dělají se z něj malé kuličky profi terole a věnec Paris-Brest. Ve Španělsku a v zemích Latinské Ameriky z něj zase připravují tyčinky churros, jež se smaží a podávají s horkou čokoládou. Je možné je připravit i naslano –  takové jsou třeba sýrové bochánky gougères..

TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama