Reklama
Autor: Depositphotos

Na stopě octům

Jde o jeden z nejstarších potravinářských vynálezů lidstva. Používali jej již staří Egypťané, Řekové a Římané a v minulosti se věřilo v jeho léčebné účinky. Dodnes je v kuchyni nepostradatelný.

POZDRAV Z ITÁLIE

Jedním z nejlepších a také nejdražších octů je aceto balsamico di modena. Jde sice o vinný ocet, vyrábí se však pouze z vinných odrůd pocházejících z italské oblasti Modena. Z hroznů se dělá mošt, jenž se svařuje na koncentrovanou šťávu, která se nechává kvasit nejprve na alkohol, pak na ocet a nakonec zraje v dřevěných sudech. Čím déle zraje, tím je ocet koncentrovanější, sladší a také dražší. Octy zrající třeba deset let mohou stát i několik tisíc korun.

JABLKA NA HUBNUTÍ

jablečný ocet pochází z vína, tentokrát však z jablečného, které vzniklo zkvašením jablečného moštu. Stejně jako v jablkách je v něm spousta vitaminů a minerálů. Díky tomu má pozitivní vliv na naše zdraví. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Navíc podporuje hubnutí, neboť urychluje spalování tuků a zlepšuje trávení. Výborný je hlavně na saláty.

VŮNĚ LESA A LÉTA

Méně často se můžeme setkat se speciálními ovocnými octy, které se vyrábějí z různých ovocných šťáv a mají příjemné ovocné aroma. Nejznámější je malinový ocet, existují však i octy z jahod, ostružin či rybízu. K výrobě octa lze použít také exotické ovoce, například mango nebo fíky. Připravuje se fermentací ovocných šťáv nebo protlaků. Hodí se nejen do salátů, ale i k marinování masa nebo do různých omáček.

ZLATÁ ČESKÁ KLASIKA

Většina z nás zná a používá obyčejný a nejlevnější kvasný lihový ocet. Ten se získává kvašením destilovaného alkoholu, jenž byl získán z obilnin, cukrové řepy nebo brambor. Mívá většinou 8% koncentraci kyseliny octové. Kvalitní je jen ten, který se připravuje přirozeným procesem kvašení. Existují i levnější octy, jež se dělají ze synteticky vyrobené kyseliny octové. Ty však nemají tak dobrou chuť a aroma, a navíc neprospívají našemu zdraví.

KOUSEK EXOTIKY

Asi vás nepřekvapí, že pro asijskou kuchyni je nejtypičtější rýžový ocet. Vyrábí se fermentací rýže či rýžového vína a může být světlý, červený i tmavý. Nejznámější je však světlý japonský, který je nepostradatelnou surovinou při přípravě místní speciality suši, neboť se jím dochucuje suši rýže. Je vhodný i na další asijské speciality. Má jemnější chuť než běžný ocet, obsahuje totiž jen 5 % kyseliny octové.

BYLINKY, NEBO PAPRIČKY?

Vinný ocet se dělá z bílého i červeného vína a jeho kvalita může být různá, stejně jako u vína. Toto ochucovadlo vzniklo omylem, když našim předkům zkvasilo víno v sudech. Brzy se však zjistilo, že vinný ocet lze dále používat třeba ke konzervaci potravin. Jsou to právě vinné octy, které se často různě dochucují. Takový ocet si můžete připravit i doma. Stačí, když v běžném octu necháte louhovat bylinky či koření. Zkuste si připravit i pikantní variantu s chilli papričkami.

Křupavé drobení
Čajové moudrosti
Bez pánve to nejde
TwitterFacebookTisknoutTisknout

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Pečeme vánoční cukroví: 3 recepty, které zvládnete za jedno odpoledne

Nepotřebujete mít napečeno dvacet druhů cukroví, ale přesto chcete své ...

Blahodárný mrkvový sirup

Blahodárný mrkvový sirup

V období chřipek a nachlazení se snažíme pro naše zdraví dělat maximum, ...

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Recept: Muffiny s jablky a lískovými oříšky

Jsou sladká, voňavá, snadno dostupná a především levná. Jablka ...

Školní svačiny jednoduše a originálně

Školní svačiny jednoduše a originálně

Zpříjemněte svým dětičkám den ve škole tou nejlepší svačinou. ...

Tři polohy, které zaručí skvělý sex

Tři polohy, které zaručí skvělý sex

I bez akrobatických poloh si můžete užít úchvatný sex. Vsaďte ...

15 super dárků, které potěší každou ženu

15 super dárků, které potěší každou ženu

Vánoce se blíží. Podívejte se na naše tipy. Jsou stylové, moc ...

Fotogalerie: Tyto večírkové outfity v sametu musíte mít

Fotogalerie: Tyto večírkové outfity v sametu musíte mít

Snad žádný měsíc v roce není opředen tak slavnostní atmosférou jako ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama