Reklama
Autor: Depositphotos

Na stopě octům

Jde o jeden z nejstarších potravinářských vynálezů lidstva. Používali jej již staří Egypťané, Řekové a Římané a v minulosti se věřilo v jeho léčebné účinky. Dodnes je v kuchyni nepostradatelný.

POZDRAV Z ITÁLIE

Jedním z nejlepších a také nejdražších octů je aceto balsamico di modena. Jde sice o vinný ocet, vyrábí se však pouze z vinných odrůd pocházejících z italské oblasti Modena. Z hroznů se dělá mošt, jenž se svařuje na koncentrovanou šťávu, která se nechává kvasit nejprve na alkohol, pak na ocet a nakonec zraje v dřevěných sudech. Čím déle zraje, tím je ocet koncentrovanější, sladší a také dražší. Octy zrající třeba deset let mohou stát i několik tisíc korun.

JABLKA NA HUBNUTÍ

jablečný ocet pochází z vína, tentokrát však z jablečného, které vzniklo zkvašením jablečného moštu. Stejně jako v jablkách je v něm spousta vitaminů a minerálů. Díky tomu má pozitivní vliv na naše zdraví. Dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Navíc podporuje hubnutí, neboť urychluje spalování tuků a zlepšuje trávení. Výborný je hlavně na saláty.

VŮNĚ LESA A LÉTA

Méně často se můžeme setkat se speciálními ovocnými octy, které se vyrábějí z různých ovocných šťáv a mají příjemné ovocné aroma. Nejznámější je malinový ocet, existují však i octy z jahod, ostružin či rybízu. K výrobě octa lze použít také exotické ovoce, například mango nebo fíky. Připravuje se fermentací ovocných šťáv nebo protlaků. Hodí se nejen do salátů, ale i k marinování masa nebo do různých omáček.

ZLATÁ ČESKÁ KLASIKA

Většina z nás zná a používá obyčejný a nejlevnější kvasný lihový ocet. Ten se získává kvašením destilovaného alkoholu, jenž byl získán z obilnin, cukrové řepy nebo brambor. Mívá většinou 8% koncentraci kyseliny octové. Kvalitní je jen ten, který se připravuje přirozeným procesem kvašení. Existují i levnější octy, jež se dělají ze synteticky vyrobené kyseliny octové. Ty však nemají tak dobrou chuť a aroma, a navíc neprospívají našemu zdraví.

KOUSEK EXOTIKY

Asi vás nepřekvapí, že pro asijskou kuchyni je nejtypičtější rýžový ocet. Vyrábí se fermentací rýže či rýžového vína a může být světlý, červený i tmavý. Nejznámější je však světlý japonský, který je nepostradatelnou surovinou při přípravě místní speciality suši, neboť se jím dochucuje suši rýže. Je vhodný i na další asijské speciality. Má jemnější chuť než běžný ocet, obsahuje totiž jen 5 % kyseliny octové.

BYLINKY, NEBO PAPRIČKY?

Vinný ocet se dělá z bílého i červeného vína a jeho kvalita může být různá, stejně jako u vína. Toto ochucovadlo vzniklo omylem, když našim předkům zkvasilo víno v sudech. Brzy se však zjistilo, že vinný ocet lze dále používat třeba ke konzervaci potravin. Jsou to právě vinné octy, které se často různě dochucují. Takový ocet si můžete připravit i doma. Stačí, když v běžném octu necháte louhovat bylinky či koření. Zkuste si připravit i pikantní variantu s chilli papričkami.

Křupavé drobení
Čajové moudrosti
Bez pánve to nejde
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Děti nejvíc baví hrát si na dospělé. Pusťte je na Den dětí do kuchyně!

Jak letos s dětmi oslavit první červen? Zkuste si na Den dětí něco společně uvařit. Je libo ...

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Tipy na květnové a červnové akce pro všechny milovníky vína

Neseďte doma, tam na vás zážitky nečekají. Víme, kam stojí za to, ...

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Herbář na talíři: Co dělat s jarními bylinkami?

Krásně voní, léčí a pomáhají při mnoha neduzích. Je škoda z nich dělat jen čaj. Výborně totiž ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama