Přejít k hlavnímu obsahu

Dejte sóji šanci! Tipy, proč ji ochutnat a co z ní připravit

Vnímáte sóju jen jako přijatelnou náhražku za maso nebo mléčné výrobky? To je ale škoda! Kromě mléka a sójových "masových" kostek se z ní například vyrábí i výborné sýry tofu a tempeh. Když navíc víte, jak na to, tak ze sóji vytvoříte i vynikající dezerty, jako třeba panna cottu! Dejte sóji šanci!

Výrobky ze sójového mléka nejsou jen „nouzovkou“ pro lidi, kteří z důvodu alergie nemohou klasické mléko. Sójové výrobky jsou populární v asijské kuchyni. Navíc jsou zdravé. Sója obsahuje dostatek bílkovin, vitaminů a minerálů (např. vápníku, železa a draslíku) a není v ní cholesterol. U nás je známé hlavně sójové maso, které je oblíbené mezi vegetariány.

Trochu jiné sýry

Tofu 

Někdy se mu také říká sójový sýr. Jde o pokrm, který byl v Číně známý již před 2000 lety. Vyrábí se ze sójového mléka, do něhož se přidá srážecí činidlo. Po vysrážení a vylisování vzniká jakýsi sýr, jenž může být tvrdší i měkčí. Tofu je k dostání nejčastěji přírodní či uzené, ale i ochucené (třeba s česnekem nebo bylinkami). Používá se do slaných i sladkých jídel. Tvrdší tofu lze grilovat, smažit i dusit, z měkkého tofu můžete vykouzlit omáčky či dezerty.

Tempeh 

Je také variantou sójového sýra. Připravuje se z uvařených, rozmačkaných a slisovaných bobů, jež procházejí procesem fermentace. Na rozdíl od tofu má intenzivnější aroma. Výrobek pochází z indonéského ostrova Jáva, kde je velmi populární. Používá se jako náhražka masa.

Sója místo mléka

Sójové výrobky mohou perfektně nahradit ty mléčné. To je velmi pozitivní informace například pro lidi, kteří trpí alergií na laktózu a spoustu věcí si tak musí odepřít. Díky sóji si ale mohou dopřát "zakázaná" jídla a chuť zůstane téměř nezměněná. Známým výrobcem sójových produktů je třeba firma Alpro, která nově nabízí i řadu rostlinných nápojů. Stejně jako sójové výrobky neobsahují laktózu ani mléčné bílkoviny a jsou vhodné i pro osoby držící bezlepkovou dietu. 

Sójová panna cotta s višňovou omáčkou 

Je pro vás smetanový dezert panna cotta zapovězený? Připravte si jeho sójovou variantu! Z výsledku budete nadšená.

Budete potřebovat:

250 ml Alpro Original, 250 ml Alpro Cuisine, 4 plátky želatiny, 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce), 4 lžíce cukru, 1 vanilkový lusk, pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)

Postup:

1. Alpro Original, Alpro Cuisine, dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout.

2. Dvě lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.

3. Vyklopíme panna cottu z formiček, polijeme višňovou omáčkou a podáváme.

Snimek_obrazovky_2014-08-22_v_14.22.24