Reklama
Ilustrační foto

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Než sáhnete po nůžkách nebo pilce, seznamte se se základními pravidly – předejdete tak zbytečným chybám. Ne nadarmo se říká: dvakrát měř, jednou řež!

Ovocné stromy

* Při řezu staršího stromu nejdřív prohlédněte stavbu koruny. Pokud je v koruně pět nebo víc kosterních větví, pak si navzájem stíní. Nedostatek slunečního svitu neprospívá vývoji plodů – zastíněné větve vytvářejí málo asimilátů, které jsou nezbytné pro plodnost a produkci cukrů a dalších látek, které ovlivňují chuť. V zastíněných partiích koruny je ovoce málo vybarvené a nechutná tak dobře, jak by mělo. Také se zde po dešti dlouho udržují mokré listy i plody, což podporuje rozvoj houbových chorob.

* Pokud byla koruna vytvarována správným výchovným řezem, sestává ze tří až čtyř kosterních větví. Ty by se měly odklánět od střední osy v úhlu 45–60 stupňů. To jsou větve prvního řádu. Přebytečné větve uřízněte.

* Kosterní větve přecházejí do větví polokosterních a postupně až do plodonosného obrostu. Plodonosný obrost po řadu let zajišťuje úrody ovoce. Pod tíhou ovoce se kosterní větve ohýbají do oblouků. Z horních částí plodných oblouků a také ze zastíněné vnitřní části koruny vyrůstají měkké šťavnaté výhony bylinného charakteru – „vlky“. Většinu z nich je nutné odstranit, protože zahušťují korunu. Mají juvenilní, tedy nedospělý charakter a neplodí.

* Vlky, které vyrůstají na vhodném místě, však můžete využít ke zmlazení koruny. Koncové převislé části koruny uřízněte a místo nich ponechte několik vlků rostoucích vhodným směrem –  ven z koruny za světlem. Tímto způsobem se koruna postupně zmlazuje, a tak se prodlužuje životnost stromu.

* Větve, které se od hlavní větve odklánějí v ostrém úhlu, je nutné odstraňovat od začátku plodnosti stromu. Až je budete odřezávat, dbejte na nasazení pily, abyste neporanili kůru větve, z níž vyrůstá odstraňovaná větev. Okraje řezné rány zahlaďte zahradnickým nožem – žabkou.

Angrešt a rybíz

Základní pravidla řezu keřů angreštu a červeného rybízu se neliší. Každý rok odstraňte všechny tří- až čtyřleté větve. Poznáte je podle tmavší kůry. Místo nich ponechte odpovídající počet nových, silných výhonů vyrůstajících ze země. Také přebytečné a slabé výhony ustřihněte těsně u země. Přebytečné postranní výhony odstřihněte na jejich bázi. Dříve doporučované ponechání krátkých čípků se neosvědčilo. Z čípků vyrůstá mnoho silně ostnitých výhonů, které keř zastiňují a ztěžují sklizeň.

Foto: Depositphotos (1)

Zimní potěšení: Květy pod sněhem
Zlatice chce omlazení
Tip pro zahradu: Ambroň, Miss strom podzimu
TwitterFacebookTisknoutTisknout

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

Pokud si chcete zasadit růži, nemusíte čekat na podzim. Vyberte si ji teď – a šup ...

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Právě teď je ta nejvhodnější doba pro podzimní péči o ovocné stromy....

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Čerstvé bylinky dodají každému pokrmu úžasnou chuť a vůni. Vypěstovat si je ...

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Než sáhnete po nůžkách nebo pilce, seznamte se se základními pravidly – ...

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Ztracený kufr i pěkné počasí: Podívejte se, co si můžete pojistit

Plánování dovolené není jen o výběru destinace, balení kufrů a ...

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Pořád vám na něm něco vadí? Pozor, může to být hlavně vaše chyba!

Chyby lidí v našem okolí nás vytáčejí ze všeho nejvíc. ...

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Do bezu! Pomůže od rýmy, zvláční vaši pokožku a rozmazlíte chuťové buňky

Bezové květy nyní zdobí snad každý roh a kout. Neotálejte a utíkejte ...

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Zatraceně dobré a zdravé aneb slané koláče, které si zamilujete

Špenát je nejhodnotnější listovou zeleninou, obsahuje mnoho vitaminů, ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama