Reklama
Ilustrační foto

Mangold: listy, nebo řapíky?

Mangold se nejen snadno pěstuje, ale kromě toho, že je chutný a zdravý, je také považován za jeden z nejdekorativnějších druhů zeleniny.

Rozlišují se dvě formy: listový mangold tvoří křehké řapíky a měkké listy, které v kuchyni nacházejí podobné uplatnění jako špenát nebo se používají při přípravě salátů. K nim patří například odrůda Perpetual spinach. U odrůd s ohnivě červenými řapíky a žilkováním, jako je Rhubarb chard, máte dvě možnosti. Na jaře můžete hustě vysít semena a mladé listy seříznout a použít do salátů. Pokud rostlinám poskytnete více prostoru a necháte je růst déle, můžete je zpracovat na lahodný mangoldový špenát.

Řapíkatý mangold (např. Lucullus), tvořící nápadné mohutné řapíky, se vysévá od poloviny dubna přímo do půdy anebo se předpěstovává v hlubších nádobách a teprve v květnu se přesazuje na záhon ve sponu 30 × 40 cm. Než nastane čas sklízet, musíte se obrnit trpělivostí, přibližně na 12 týdnů. Na vaření se používají především řapíky do šířky 10 mm. Podávají se celé podobně jako chřest či nakrájené na menší kusy přelité světlou omáčkou anebo podušené na másle.

Foto: Depositphotos (1)

Nejvyšší čas nařízkovat listopadky
Zakládání trávníku
Ideální čas na založení trvalkového záhonu
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

Pokud si chcete zasadit růži, nemusíte čekat na podzim. Vyberte si ji teď – a šup ...

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Právě teď je ta nejvhodnější doba pro podzimní péči o ovocné stromy....

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Čerstvé bylinky dodají každému pokrmu úžasnou chuť a vůni. Vypěstovat si je ...

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Než sáhnete po nůžkách nebo pilce, seznamte se se základními pravidly – ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama