Přejít k hlavnímu obsahu

Lepší sklizeň, méně práce

To jsou hlavní výhody smíšené kultury v zeleninové zahradě. Vezměte je v potaz právě nyní, kdy uvažujete, co kam zasít či zasadit.

Aby na záhoně prospívalo co nejvíce druhů, je třeba optimálně využít místo, jež máte k dispozici. Rostliny si nesmějí překážet ani kořenovým systémem, ani listy či plody. Nevhodné je sousedství druhů, které si vzájemně konkurují v nárocích na živiny a připravují se o světlo. Zeleninu s nejdelší vegetační dobou (například zelí) vysazujte doprostřed záhonu, abyste mohli snáze sklízet třeba dříve dorůstající fazoly, saláty apod. Ideální je střídání druhů náročných na živiny (mrkev, brambory, červená řepa) s těmi méně náročnými, jako jsou třeba bylinky. Průběžně půdu obohacujte kompostem. Důležité také je nepěstovat zeleninu téže botanické čeledi (například petržel, mrkev, celer) několik let na tomtéž místě, vedlo by to k omezení růstu. Druhy, které lze pěstovat na témže místě několik sezon po sobě (rajčata, chřest, reveň aj.), ocení zelené hnojení.

Foto: Depositphotos (1)