Reklama
Autor: Depositphotos

Ideální čas na založení trvalkového záhonu

Právě teď je nejširší výběr rostlin. Mírné teploty navíc podporují růst. Ale než začnete sázet, musíte správně připravit půdu a také si dobře promyslet, které rostliny použijete.

Z plochy, již chcete osázet trvalkami, strhněte travní drn, vytrhejte plevel a zryjte půdu. Pokud je to potřeba, nechte plevel vyklíčit, a až vytvoří první listy, postříkejte je herbicidem. Zeminu můžete vylepšit zralým kompostem.

Výběr druhů by se měl v první řadě řídit stanovištěm: je slunné, nebo spíš polostinné? Pro vyvážený celkový dojem se vyplatí dodržovat jasnou hierarchii. Kosterní trvalky (plamenka, stračka, třapatka apod.) dominují záhonu velikostí a bohatstvím květů. Sázejí se jednotlivě, po dvojicích nebo po trojicích a přidávají se k nim barevně sladěné doprovodné trvalky (denivka, šanta či okrasné trávy). Mezery pak osaďte výplňovými trvalkami (například kakost nebo tařička). Omezte se na přehledný počet druhů, jinak by záhon působil chaoticky. Obecně se rostliny umisťují tak, aby malé druhy nebyly zakryty velkými.

Před zasazením ponořte trvalky i s květináčem do vody a rozložte po záhonu. Když budete s jejich rozmístěním spokojeni, vyjměte je a zasaďte. Kolik potřebujete rostlin, záleží na jejich růstu. V zásadě počítejte: Kosterní trvalky by měly mít od ostatních odstup asi 60 cm, doprovodných se na metr čtvereční vejde cca 4 až 8, výplňových zhruba 8 až 12.

Zakládaní trávníku
Jarní péče o trávník
Lepší sklizeň, méně práce
TwitterFacebookTisknoutTisknout
Share on Myspace

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

4 triky, jak vypěstovat krásné růže

Pokud si chcete zasadit růži, nemusíte čekat na podzim. Vyberte si ji teď – a šup ...

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Jak si zajistit bohatou úrodu ovocných stromů? Kvalitní podzimní péčí.

Právě teď je ta nejvhodnější doba pro podzimní péči o ovocné stromy....

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Bylinkářské desatero: Tipy, jak je natrhat ve volné přírodě!

Čerstvé bylinky dodají každému pokrmu úžasnou chuť a vůni. Vypěstovat si je ...

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Prořezáváme ovocné stromy a keře: Jak na to

Než sáhnete po nůžkách nebo pilce, seznamte se se základními pravidly – ...

Recept: Dietní sušenkový pohár

Recept: Dietní sušenkový pohár

I když před létem držíte dietu, nemusíte se úplně omezovat. Místo ...

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Eva Josefíková: To nejhorší už mám za sebou

Její filmový křest se jmenoval Piko. Od té doby uběhlo sedm let a její hvězda ...

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Epidemie jménem jakoby: Proč toto slovo všichni říkají?

Výstelkové slovo jakoby používají už skoro všichni, přitom si ...

Reklama
PŘIHLÁSIT K ODBĚRU NEWSLETTERU
X
Přihlášení k odběru newsletterů
* povinná pole
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama