Přejít k hlavnímu obsahu

Co s plevelem? Snězte ho!

Rostliny, jimž majitelé zahrad říkají plevel, se často šíří v záhonech nebo na cestičkách. Nejlepší rada, kterou lze pěstitelům dát, zní: Vytrhejte ho, očistěte, omyjte a servírujte na stůl.

A pokud snad léčivé plané druhy ve vaší zahradě nerostou, nasbírejte si je při vycházce do přírody. Obsahem životadárných látek totiž převyšují své šlechtěné zahradní příbuzné. Téměř všechny plané bylinky dokážou rozproudit látkovou výměnu.

Proslulá je tím zejména pampeliška. Mladé listy přidané do jarního salátu podporují vylučování jedovatých látek z těla a čistí játra. Ze starších listů lze připravit chutný čaj, který tělu pomáhá zbavit se škodlivých produktů látkové výměny. Mladé výhony kopřiv a hluchavek se dají jíst syrové nebo tepelně zpracované podobně jako špenát. Jejich účinné látky působí močopudně a odnepaměti se používají jako domácí prostředek při zánětech močových cest. Vnitřní očistě organismu pomáhá také šťovík, jehož listy se jedí syrové. Česnáček lékařský a šťavel jsou zdrojem značného množství vitaminu C. Řeřišnice luční obsahuje mnoho minerálů a stopových prvků. Čaj z listů a květů violek stejně jako z rozrazilu je osvědčený prostředek proti kašli. Sedmikrásky nejen výborně chutnají v salátu, ale podobně jako kontryhel pomáhají při menstruačních potížích.

Pro sběr léčivých bylin je ideální slunečný den bez dešťů. Nejvyšší množství účinných látek rostlinky zpravidla obsahují těsně po rozkvětu.